Njihove svađe i pomirenja nanose velike štete Bošnjacima

0
7

Njihove svađe i pomirenja nanose velike štete Bošnjacima

BiH – Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić se pomirili i dogovorili da udruže političke snage. Sudeći po reakcijama, obje strane su ovaj dogovor dočekale sa velikim oduševljenjem. U Radončićevom Dnevnom avazu je iskazano zadovoljstvo lidera SBB-a. “Zasigurno najvažniji politički događaj za bošnjački narod u posljednjih pet godina, koji bitno može utjecati na njegovu budućnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, dogodio se jučer, simbolično, drugog dan   Kurban-bajrama”. I druga strana ne krije oduševljenje.

Radončić je za Bakira Izetbegovića bitniji od većine članova SDA
1_radoncic_izetbegovicBakir Izetbegović i Fahrudin Radončić su nekada bili nerazdvojni prijatelji. Očito je da ih još uvijek vežu mnoge stvari. Zato su mnogi ubjeđeni da je Radončić za Bakira Izetbegovića bitniji od većine članova Stranke demokratske akcije. Uvjereni smo da Bakir ni pokoju cijenu ne bi prešao preko vrijeđanja oca i majke nekom od članova SDA kao što je to "halalio" Fahrudinu Radončiću?

Bošnjačka politika je u velikoj krizi. Može li Ujedinjenje SDA i Saveza za bolju budućnost, odnosno pomirenje Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića donijeti bilo kakvu korist Bošnjacima i mogu li Bošnjaci vjerovati spomenutim strankama i njihovim liderima?

Kako da Bošnjaci vjeruju Bakiru Izetbegovići i imaju povjerenje u njegove političke odluke nakon što je priznao da je zbog ličnih interesa ili razloga ušao u konflikt sa Fahrudinom Radončićem, a zbog čega je nastala nemjreljiva šteta za Bošnjake. “Što se tiče SBB-a mislim da smo bez potrebe na jednom personalnom nivou ušli u jedan konflikt koji šteti Bošnjacima, pa samim tim i Bosni i Hercegovini”,rekao je Izetbegović u emisiji “Intervju20”. Nakon ovog priznanja Bakir Izetbegović je poslao poruku Bošnjacima da je spreman da se promijeni.”Ja sam lično spreman, jer ovo nije moj privatni biznis, neki moji povrijeđeni osjećaji, ponos i ostalo, ja sam spreman kao političar to staviti u drugi plan i raditi ono što je dobro za ovu zemlju jer mi imamo puno ozbiljnih problema pred sobom i ozbiljnijih neprijatelja nego što smo jedan drugome”.

Dakle, Bakir Izetbegović je po vlastitom priznanju zbog ličnih interesa pristao na vođenje i održavanje sukoba koji je nanio veliku štetu bošnjačkom narodu. Osim toga, u taj sukob Izetbegović i njegova stranka uložili su gomilu narodnog novca. Također, zloupotrijebili su brojne državne institucije za taj obračun sa liderom SBB-a. Zbog tog sukoba nemarno je podržavana smutnja među Bošnjacima. Na kraju, nakon bajramske kahve dobili smo obećanje Bakira Izetbegovića da je spreman lične interese i svoj povrijeđeni ponos ostaviti po strani i raditi za dobro naše zemlje. Mašallah, kako da mu čovjek nakon ovakvog obećanja ne vjeruje.

Za Bosnu i Bošnjake ga ništa ne veže, osim novca
Screenshot_164Fahrudin Radončić se nije rodio u BiH, nije ni odrastao u našoj zemlji, ali je zato kod nas zaradio prve milione i kupio avion. Za Bosnu i Bošnjake ga ništa ne veže, osim tih miliona koje spretno zgrće. Njegova "ljubav" prema Bosni ima svoju cijenu. Bošnjaci su sami sebe doveli u situaciju da ovise od ovakvog političkog lidera.

Fahrudin Radončić je do bajramske kahve, najmanje godinu dana, skoro svakodnevno govorio da Bakir Izetbegović vodi Bošnjake u feudalizam i da sa njim nema budućnosti. Svako drugo jutro su građani BiH uz jutarnju kahvu čitali strahote o Bakiru Izetbegoviću i SDA. Radončić je snimio filmove u kojima je dokazivao da su Bakirovi roditelji, rahmetli predsjednik Alija i Halida Izetbegović okorjeli lopovi i lažovi. Radončić je smišljeno širio smutnju među Bošnjacima, sve u nadi da će srušiti Izetbegovića i SDA. Nažalost, u tom širenju smutnje Radončić je bio veoma uspješan. Koliko god je bio okrutan u vrijeđanju porodice Izetbegović, Fahrudin Radončić sa tolikim žarom želi sada da sa SDA uđe u vlast. Tu nema nikave dileme, ovo je još jedna manipulativna igra Fahrudina Radončića.

Bakir i Fahrudin su nas godinama trovali svojim sukobima. Kada su vidjeli da ne ide ni jednom ni drugom i da postoji opasnost da bi obojica ostanu bez privilegija i narodnog novca, odlučili su obavijestiti javnost da su se pomirili i da je to pomirenje od veliki koristi za Bošnjake.

Najbolji odgovor na pomirenje Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića našli smo u komentaru novinarke Dnevnog avaza Almase Hadžić, koja u današnjem izdanju Avaza tumači bajramske poruke reisa Huseina ef. Kavazovića o podjelama među nama.

“Pametnom je i išaret dosta, kaže narod. Niko kao reis Kavazović, koji je u godinama prije stupanja na funkciju reisa na terenu deverao s posljedicama, kako međumuslimanskih, odnosno međubošnjačkih podjela tako i onih međunacionalnih,obro ne zna koliko su nesreće te podjele isporučile životima običnih ljudi ove zemlje.Oni koji su u BiH odgovorni za međuljudske podjele, neprijateljstva i mržnju, bilo da se radi unutar bošnjačkog naroda ili među narodima koji u njoj žive, svjedoci smo, niti su kad bolje živjeli niti su kad više imali nego što imaju danas. Laži, smutnje i sitne podvale većinu takvih održali su u javnom životu sve do danas i od njih treba strahovati kao od najgore vrste kuge. Od takvih se, a zna to i reis, u ovom vremenu ne može očekivati da budu „odgovorni upravljači ovom zemljom“ koji će da je „obrađuju, izgrađuju i unapređuju svojim radom“. Stoga je vrlo važno razumjeti poruke iz reisove bajramske hutbe, koje svakog vjernika obavezuju da dobro razmisli šta radi. Hoće li taj vjernik, kao dobar, vrijedan i pošten čovjek, koji gradi mir i prijateljstva u zemlji u kojoj  živi, dozvoliti da mu na putu kojim ide i dalje stoje smutljivci ili će konačno imati hrabrosti da takvima prstom ubode u oko i kaže „Vaše je prošlo“?

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime