Njemačka štampa: Mladićevo svjedočenje kao provincijski skeč

0
19

downloadNjemačka – O svjedočenju u utorak u Haškom tribunalu bivšeg generala VRS Ratka Mladića u svojstvu svjedoka odbrane u procesu protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića izvijestila je i njemačka štampa, prenosi Deutsche Welle.

Pauza na suđenju Karadžiću, Mladić zaboravio protezu

Mladić odbio da svjedoči protiv Karadžića: ‘Izvini, Radovane, ne mogu’

“General je htio nešto da kaže, ali je zaboravio protezu”, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung komentarišući Mladićevo svjedočenje u procesu protiv Karadžića.

“Scene koje su se u utorak odigrale pred sudom Ujedinjenih nacija za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, podsjećale su u najmanju ruku na neki provincijski skeč. Ali, to je zapravo bio dio jednog od najvažnijih procesa koji se vode pred Sudom u Hagu. Ono što su dvojica optuženih u utorak izveli u sudnici, izgleda potpuno nevjerovatno da su ta ista dvojica 90-ih svijet ostavljali bez daha i da su bili učesnici međunarodne mirovne konferencije te da su se u Vašingtonu činili ogromni napori kako bi ih privolili na sporazum. Najveća senzacija je pak bio Mladićev zahtjev da mu sudski službenici donesu vještačke zube koje je zaboravio u ćeliji u Sheveningenu. Ali, ni sa protezom Mladić nije rekao ništa vrijedno pažnje. Optuživao je sud da je “satanski”, a sudijama prebacivao insinuacije da ‘su se okomili na njegovu ličnost, njegovo zdravlje i njegov narod (tim redom)”, piše ovaj list.

List Die Welt podsjeća kako je Mladić do samog kraja protestovao protiv svog pojavljivanja u svojstvu svjedoka na suđenju Karadžiću.

“Ali, sudije su odlučile u Karadžićevu korist”, piše Welt.

“Karadžić se nadao da je od 200 svjedoka koje je pozvao da svjedoče u njegovu odbranu, Mladić najvažniji. Sa Mladićevim svjedočenjem trebalo je da bude jasno kako Karadžić nije znao ništa o genocidu počinjenom u Srebrenici i napadu na pijacu Markale u Sarajevu. “Jeste li me ikada informisali o tome da su oni koji su uhapšeni u Srebrenici ubijeni, da će biti ubijeni ili da treba da budu ubijeni?” – želio je da zna Karadžić. “Da li je između nas ikada bilo dogovora da se muslimani i Hrvati protjeraju sa teritorija koje su kontrolisali Srbi?” Karadžić je postavio pet pitanja, ali Mladić ni na jedno nije dao odgovor. Njegov advokat je pokušao na kraju da ga oslobodi odgovaranja na pitanja rekavši da “Mladić zbog više moždanih udara koje je preživio ima smetnje u pamćenju i ne može da razlikuje fikciju od istine”. No, kada su sudije odbile ovu molbu, Mladić je pribjegao svom pravu na ćutanje, jer bi svjedočenje moglo nanijeti štetu njemu samom u procesu koji Haški tribunal vodi protiv njega. Ovaj argument je na kraju ubijedio sudije i Mladić je nakon dobrih sat vremena odveden iz sudnice”, piše Welt.

“Ovo je prvi put da se bivši general i bivši predsjednik pojavljuju zajedno u sudnici: Ratko Mladić i Radovan Karadžić 20 godina nakon njihovog zajedničkog djelovanja”, piše Süddeutsche Zeitung i nastavlja.

“Njihovi odnosi tokom ratnih godina nisu bili baš najbolji. Jer, Mladiću je prije svega autoritet bio Slobodan Milošević. U ljeto 1995. nakon masakra u Srebrenici, među obojicom njih, koji danas sjede pred sudom, eskaliralo je rivalstvo. Karadžić je pokušao da smijeni Mladića, ali je vođstvo Vojske Republike Srpske stalo iza Mladića i tako spriječilo smjenu. Danas, 20 godina kasnije, Mladić bi trebalo da se svom neomiljenom šefu dokaže u posljednjoj službi: Karadžić se naime nada da će ga Mladić pravno osloboditi. I zbog toga je pozvan za svjedoka. Ubistvo više od 7.000 nenaoružanih muslimanskih mladića i muškaraca u Srebrenici u julu 1995, bezobzirno pucanje po stanovništvu opkoljenog Sarajeva iz haubica i snajpera: o ovako nečem srpsko rukovodstvo u njegovo vrijeme nije imalo pojma. Ovo tvrdi bivši predsjednik Karadžić. A to treba da mu potvrdi njegov stari general. To je Karadžić u aprilu prošle godine pisao sudijama i Mladić je zbog toga pozvan da svjedoči“, piše list i napominje kako je “Karadžić za vrijeme procesa, u kojem se brani sam, postao majstor odugovlačenja. Tako da od njega, koji je pozvao Mladića kao svjedoka koji stalno pravi cinične šale i izgovara vulgarnosti, ubuduće mogu očekivati i nove finte”.

(radiosarajevo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime