Njemačka pokušava izbjeći kaznu EU-a

0
2

0,,16952756_303,00Njemačka – Preusmjeravanje na ekološki proizvedenu struju zvuči kao dobra zamisao. Međutim, EU smatra da njemački zakon koji potiče takvu proizvodnju nije u redu pa njemačkim tvrtkama prijete kazne.

Ovo bi mogao biti pokazatelj koliko je situacija ozbiljna: njemački političari prekinulil su čak koalicijske pregovore o sastavljanju nove vlade i požurili u Bruxelles na razgovore s Europskom komisijom. Dosadašnji ministar za okoliš iz Kršćansko demokratske unije Peter Altmaier (CDU) i vodeća socijaldemokratska političarka Hannelore Kraft (SPD) u Bruxellesu su pokušali spriječiti ili barem ublažiti opasnost koja od strane EU-a prijeti njihovoj zemlji. Povjerenik EU-a za tržišno natjecanje Joaquín Almunia već mjesecima na nišanu ima njemački Zakon o obnovljivim energijama (EEG). Žalili su mu se naime konkurenti njemačkih tvrtki da mnoge od njih uz pomoć ovog zakona odbivaju nedopuštene popuste na cijenu struje. Sada europski povjerenik provjerava treba li pokrenuti postupak protiv Njemačke zbog nedopuštene državne pomoći.

Hannelore KraftHannelore Kraft, SPD-ova političarka udružila je snage…

Rame uz rame protiv Europske komisije

Hannelore Kraft je predsjednica vlade njemačke savezne pokrajine Sjeverno Porajnje i Vestfalija i u koalicijskim je pregovorima u ime socijaldemokrata zadužena za energetsku politiku. Ona je nakon kriznih razgovora u Bruxellesu rekla da polazi od toga da će povjerenik Almunia pokrenuti proces protiv Njemačke. “To nam je već bilo jasno i prije no što smo došli ovamo. Mi smo mu još jednom pojasnili kakve probleme zbog toga očekujemo” kazala je Hannelore Kraft nakon što je demonstrativno, zajedničkim snagama s kolegom iz “protivničke” stranke CDU-a, zastupala njemačke interese.

Ukoliko bi EU zaključio da su njemačke tvrtke nedozvoljeno dobivale popust, tim tvrtkama bi prijetilo naplaćivanje zaostataka. Njemački predstavnici su europskog povjerenika upozorili da bi pokretanje postupka primoralo tvrtke koje su do sad od EEG-a imale koristi, da za slučaj da budu kažnjene, moraju na stranu stavljati puno novca.

Radna mjesta u opasnosti

To bi se pak negativno odrazilo na ocjene koje bi tim tvrtkama dale rejtinške agencije. Mogli bi uslijediti bankroti ili gubici radnih mjesta, pribojava se Hannelore Kraft. U pokrajini u kojoj je ona na čelu vlade, ima puno firmi koje su veliki potrošači struje i koje su do sad dobivale popust.

Peter Altmaier…s Peterom Altmaierom iz CDU-a, za zaštitu njemačkih interesa

No EEG je sporan već i u samoj Njemačkoj. Taj zakon predviđa da svi potrošači struje plaćaju određeni dodatak na cijenu. Na taj način bi se financirao prelazak na korištenje energije čija proizvodnja ne šteti okolišu. No mnoge tvrtke su izuzete od tog dodatnog plaćanja, posebno one koje trebaju puno struje i koje imaju jaku konkurenciju na međunarodnom tržištu. To isto tako znači da je onda dodatak na cijenu za sve ostale viši nego što bi bio bez ovog popusta.

Almunia šuti i provjerava

Europski povjerenik Almunia nije se izjašnjavo u vezi razgovora s njemačkim izaslanstvom. Ni to u tekućim pregovorima nije uobičajeno. Jedan od njegovih glasnogovornika je samo rekao da nikakva odluka još nije donijeta.

Velika koalicija, koju bi, ukoliko tekući pregovori o formiranju vlade budu uspješni, trebali formirati CDU/CSU i SPD, će do Uskrsa 2014. reformirati Zakon o obnovljivoj energiji te nanovo formulirati pravila o popustu, obećali su njemački političari u Bruxellesu. No nisu mogli točno reći koliko i koja poduzeća više ne bi trebala uživati povlastice. Jer tu se još nisu ni budući koalicijski partneri do kraja dogovorili. “Zbog toga će se još voditi teške rasprave”, najavio je Altmaier.

Joaquin AlmuniaJoaquin Almunia još razmišlja što će

Europska komisija može odlučiti da su olakšice iz Zakona o obnovljivim energijama u skladu s europskim pravilima. Može ih međutim okarakterizirati i kao državnu potporu, koju je trebao odobriti Bruxelles. Tu bi dozvolu sljedeća njemačka vlada mogla eventualno još naknadno dobiti.

Ukoliko Almunia odluči suprotno od onog čemu se Njemačka ipak nada, bit će pogođeno oko 2000 tvrtki koje će plaćanje zaostataka stajati milijarde eura.

Zadnja postaja Luxemburg?

Proces o tržišnom natjecanju kojeg bi Europska komisija vodila protiv poduzeća ili država nije ništa neobično. Neobično je međutim da se Almunia baca u sukob sa spornom temom preorijentiranja na druge izvore energije s najvećom zemljom članicom Unije i to u doba kad u Njemačkoj još nije formirana vlada. Ukoliko odluka Komisije bude negativna po Njemačku, njemačka bi se vlada mogla obratiti Europskom sudu u Luxemburgu. Uslijedila bi dugogodišnja pravna bitka oko EEG-a. Prije 12 godina ovaj se sud na neki način već bavio EEG-om i tada presudio u njegovu korist. Tada je naime jedan energetski koncern podigao tužbu tvrdeći da EEG daje prednost ekološki proizvedenoj struji u odnosu na onu proizvedenu uz pomoć ugljena ili atomske energije, te da je to nedopustiv napad na tržišno natjecanje. No suci u Luxemburgu su ovu tužbu odbili.

(DW)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime