Ništa nije urađeno: I danas situacija nejasna – može li hidžab u pravosudne institucije BiH

0
22

Krajem 2015. i skoro pola 2016. godine velika rasprava, pa čak i protesti, okupirali su bh. javnost zbog odluke Visokog sudskog i tužilačkog vijeće (VSTV) a koja se odnosi na zabranu nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. Danas je situacija mirnija, ali i dalje u javnosti nije jasno, može li se na Sud BiH s hidžabom, piše novinska agencija Patria.

Istražili smo šta se dešava danas kada je riječ o ovoj temi, a podsjećamo VSTV u septembru i oktobru 2015. godine ocijenio je da je potrebno skrenuti pažnju na nošenje vjerskih obilježja zaposlenih u pravosudnim institucijama, ali i stranaka.

Danas za Patriju iz ove institucije kažu:

– Želimo vas obavijestiti da je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), povodom različitih upita pravosudne zajednice o uočenom nošenju vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama, analiziralo ovo pitanje i 2015. godine donijelo zaključak kako je potrebno rukovodiocima pravosudnih institucija skrenuti pažnju na zabranu nošenja vjerskih obilježja svim uposlenim u pravosudnim institucijama. Dakle, ne radi se o zaključku VSTV-a BiH kojim se zabranjuje nošenje vjerskih obilježja od strane uposlenih u pravosudnim institucijama u BiH, nego skretanju pažnje na zabranu ispoljavanja bilo kakve vjerske, političke, nacionalne ili druge pripadnosti u pravosudnim institucijama u Bosni i Hercegovini, kako je propisano u više zakona, etičkim sudačkim i tužilačkim kodeksima i kodeksima državnih službenika – kažu iz VSTV-a.

Ovom prilikom VSTV BiH je razmatralo i pitanje nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama od strane stranaka – korisnika suda, i zaključilo da nosioci pravosudnih funkcija odlučuju o ograničavanju ovog prava u svakom konkretnom slučaju.

– Pri tome je potrebno svaku pojedinu situaciju pažljivo procijeniti u njenom cjelokupnom kontekstu, imajući u vidu sa jedne strane prava pojedinaca (stranaka) na slobodu vjere i prava na jednak pristup pravdi za sve i sa druge strane zahtjev poštivanja i očuvanja ugleda pravosudnih institucija, te objektivne zahtjeve sudskih postupaka.

Naglašavamo da VSTV BiH nije donio odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja za stranke – korisnike sudova, nego je, naprotiv, zaključio kako se u slučaju postojanja potrebe za ograničavanjem ovog prava strankama, mora vršiti pažljiva procjena u svakom konkretnom slučaju. Isto tako, VSTV BiH nije donio odluku kojom se nosiocima pravosudnih funkcija i uposlenim u sudovima zabranjuje nošenje vjerskih obilježja, nego je skrenuo pažnju na obavezu poštivanja propisa koji predviđaju ovakva ograničenja, a prvenstveno imajući u vidu važnost poštivanja principa nepristrasnosti pravosuđa – dodali su iz VSTV-a.

Sitacija u BiH kada je riječ o ovoj temi ista je dakle kao i posljednje dvije godine, s tim da je do kraja nejasno ko i kada ima pravo ocijeniti je li marama u Sudu poželjna ili nepoželjna.

Odijevanje muslimanki dugo je tema spora Visokog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), koje je, uprkos protivljenju Islamske zajednice, potvrdilo odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

Vijeće muftija smatra da se takva odluka odnosi na vjerske slobode i prava žena muslimanki koje nose hidžab.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime