Nikšićeva vlada na računu još čuva 4,4 miliona KM za oporavak od poplava!

0
3

downloadBiH – Dok dio zemlje ponovo pogađaju poplave, nedavno donesena odluka Vlade FBiH o proglašenju prestanka stanja prirodne nesreće na području Federacije, kakve li ironije, na snagu stupa upravo danas!

Problem s Fondom 

Usto, vlada Nermina Nikšića (SDP), očito, krajnje se kalkulantski odnosi prema milionskim sredstvima koje, umjesto da ih usmjeri za saniranje stanja na poplavljenim područjima, čuva za ko zna kakve namjene. Naime, Vlada je prekjučer, na dan kada su obilne padavine ponovo zadesile FBiH, objavila da na svom namjenskom donatorskom računu, koji je otvorila da bi pomogla žrtvama poplava od 15. maja, još čuva 4,4 miliona KM!

To znači da ni marka od sredstava koje su građani i firme uplatili da bi se pomoglo žrtvama poplava još nije otišla onome kome je bila namijenjena.

Riječ je o hitnoj finansijskoj pomoći od ukupno 3.500.000 KM.

Nikšić je jučer dao izjavu da će Vlada ugroženim kantonima dati hitan transfer finansijskih sredstava, ali još nije javnosti objasnio zašto drži milionska donatorska sredstva dva i po mjeseca od majske kataklizme na računu Vlade. U popodnevnim satima je objavljeno da je Vlada izdvojila interventnih 3,5 miliona KM.

Premijer se, naime, pravda da sredstva ne može pustiti prije nego što zaživi zakon o fondu za pomoć u obnovi područja zahvaćenih prirodnom nesrećom. Međutim, još ništa nije učinio na formiranju ovog fonda. Tim više što navedeni zakon, zbog greške koja je uočena, mora ponovo proći kroz Parlament.

Mogli uštedjeti

– Svakodnevno smo gledali proteste stanovnika Željeznog Polja i Topčić-Polja, koji ni marke nisu dobili iako su bez krova nad glavom. Vlada je imala svoje rezerve dobivene rebalansom budžeta. Postavlja se pitanje gdje su te pare. Zašto se nije krenulo u realizaciju? Imam osjećaj da se tim parama krpe budžetske rupe i priprema izborna kampanja – kaže Beganović.

Ističe da je Vlada uštedama na voznom parku, gorivu, ugovorima o djelu, mogla namaknuti blizu 20 miliona KM i odmah u maju krenuti u realizaciju projekata za obnovu kuća, ali to, jednostavno, nije učinila.

(bh-info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime