Nikšićev odgovor Budimiru: Povucite ili izmijenite odluku o razrješenju ministra Krajine

0
4

Nermin Niksic 10 FFSarajevo – Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić smatra da trenutno ne postoje političko-pravni uvjeti neophodni da bilo kakav razgovor s predsjednikom Federacije BiH Živkom Budimirom može rezultirati pronalaženjem rješenja za situaciju nastalu nakon donošenja Odluke o razrješenju federalnog ministra finansija Ante Krajine 3. januara.

 

 

Nikšić je tako odgovorio na Budimirov poziv, a u odgovoru je naveo da je ovakav stav zauzeo nakon obavljenih konsultacija s predstavnicima domaćih i međunarodnih institucija u BiH, saopćio je Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

 

 

– Naprotiv, uvjeren sam da bilo kakvi razgovori mogu uslijediti tek nakon što odluku povučete ili izmijenite tako da bude osiguran kontinuitet funkcioniranja Federalnog ministarstva finansija, ali i samog ministra finansija koji, po funkciji, obavlja niz izuzetno važnih dužnosti unutar različitih institucija i tijela čije je nesmetano funkcioniranje na ovaj način dovedeno u pitanje – stoji u Nikšićevom odgovoru.

 

 

Podsjetio je da je razrješenjem dužnosti ministra finansija ugroženo ne samo funkcioniranje FBiH u kontekstu blokade budžeta, već je u pitanje doveden rad Fiskalnog vijeća BiH i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, što može imati nesagledive posljedice po stanje u državi BiH te u konačnici imati utjecaj na sve njene građane.

 

 

Pozvao je Budimira da, u interesu građana BiH, još jednom razmotri odluku od 3. januara i povuče poteze koji će spriječiti ovakve posljedice, ističući da je to pitanje isključivo u rukama predsjednika Budimira.

 

 

Nikšić je obavijestio Budimira da će pred Ustavnim sudom FBiH pokrenuti spor protiv njega jer je Odluku donio na osnovu nepostojećeg zahtjeva, čime su uzurpirana prava koja prema Ustavu FBiH ima isključivo premijer, pa je stoga i Odluka od 3. januara, prema Nikšićevom mišljenju, neustavna i nezakonita, ali o tome konačan stav treba dati Ustavni sud FBiH.

 

– Također, želim da znate da ću iskoristiti sve pravne mogućnosti koje imam ja, ali i Vlada FBiH, da pronađemo način da spriječimo potpunu paralizu izvršavanja budžeta FBiH i time ne ugrozimo stotine hiljada građana koji su nas birali kako bismo radili u njihovom interesu, a ne u interesu pojedinaca i uskih grupa koje smatraju kako imaju pravo da se igraju sudbinama svih ostalih građana – navodi se u odgovoru premijera FBiH Nermina Nikšića predsjedniku FBiH Živku Budimiru.

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime