Nikšić: Bezobrazno visoke plaće pojedinih zvaničnika

0
0

imagesBiH – Plate pojedinih dužnosnika u Federaciji BiH bezobrazno su visoke za uslove u kojima živimo, poručio je danas u Sarajevu federalni premijer Nermin Nikšić, komentarišući podatke Porezne uprave Federacije BiH koji su pokazali da pojedini funkcioneri za mart, april i maj 2013. godine imaju enormno visoke plate.

Prema podacima Porezne uprave, bivši direktor farmaceutske kompanije Bosnalijek Nedžad Polić u martu je primio platu od 14.927, dok mu je u maju  isplaćeno čak 41.761 KM.

“Koji su to rezultati poslovanja koji mogu opravdati tako visoke plate posebno ako se uzmu u obzir pokazatelji da su neke od tih firmi stalni gubitaši, te da se stalno traži način kako da se njihovi gubici saniraju”, naveo je premijer Nikšić.

Među ovim visokim platama nema plata dužnosnika velikih preduzeća kao što je Elektroprivreda i Autoceste, što, kako je federalni premijer ocijenio, znači da se oni drže zakonskih odredbi.

Govoreći o mogućim sankcijama, Nikšić je istakao da je upitno šta se može povodom toga poduzeti. Smatra da se može uputiti moralna osuda, ali će Vlada razmotriti ovu informaciju i kao takva se opredijeliti ima li prostora da se djeluje barem na savjest ljudi, ukoliko ne bude mogućnosti da se u skladu sa zakonom nešto učini.

Osvrćući se na platu bivšeg direktora Bosnalijeka, Nikšić je podsjetio da je u ovoj firmi Vlada FBiH donedavno bila najveći pojedinačni vlasnik, a za dividende za vlasništvo u “Bosnalijeku” dobijeno je za pet godina onoliko novca koliko uprava firme između sebe podijeli novaca za godinu dana.

“Treba li onda bolji primjer od toga da se zaista radi o enormnim primanjima”, upitao je Nikšić.

Podsjetio je i da je zakonom propisano da u javnim preduzećima u kojima Vlada FBiH ima većinski udio plaća predsjednika uprave ne može preći pet prosječnih primanja u Federaciji. Uzme li se u obzir činjenica da je prosječna plaća u FBiH oko 800 KM pomnoženo s pet znači da plaća tih upravnika ne može biti veća od 4.000 KM.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime