Niko nije dostavio prijedlog za Mostar

0
33
Mostar.original.15779Mostar – Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva završila je svoj rad, a na današnjoj sjednici verificiran je izvještaj o radu Grupe, te je prijedlog izmjena Izbornog zakona i Zakona o finansiranju političkih stranaka BiH upućen u parlamentarnu proceduru.

Ovom parlamentarnom tijelu niko nije dostavio niti jedan prijedlog za rješenje problema u Gradu Mostaru, odnosno način za otklanjanje prepreka za održavanje izbora u gradu na Neretvi, pa je ova grupa proteklih mjeseci utvrdila 32 amandmana na Izborni zakon, uglavnom tehničke prirode.

Suštinske izmjene odnose se tek na dvije promjene.

Jedna je podizanje unutarstranačkog cenzusa za osvajanje mandata na stranačkoj listi na općinskim izborima 15 posto, a na općim 30 posto, te nešto drugačije definirana spolna struktura kandidatskih lista na izborima.

Inače, Parlament BiH ima rok da rad na izmjenama Izbornog zakona okonča do kraja aprila, kako bi Centralna izborna komisija lokalne izbore mogla prema zakonskoj obavezi raspisati 150 dana prije održavanja, odnosno, 2. ili 3. maja. Lokalni izbori u BiH trebali bi biti održani 2. oktobra.

Pored izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, Interresorna radna grupa izjašnjavala se i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o finansiranju političkih partija, a po preporukama GRECO-a.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime