Nije prihvaćena ostavka Ramiza Jelovca

0
28

news-2014-February-ramiz_jelovac_232694882Mostar – Na današnjoj sjednici Skupštine HNK-a utvrđen je Nacrt budžeta za 2014. u iznosu od oko 180 miliona konvertibilnih maraka, za ministra MUP-a HNK potvrđen je Slađan Bevanda, a ostavka Ramiza Jelovca na mjesto predsjedatelja Skupštine nije prihvaćena.

Ministar financija HNK Samir Hadžihusejnović u izjavi novinarima kazao je kako je budžet u nacrtu i o tačnom iznosu još se ne može govoriti.

– Iznos je oko 180 miliona maraka što ne znači opet da će biti toliki. Pokušali smo zadovoljiti sve strane. Kanton je sve svoje obveze za 2013. godinu izvršio i već izvršava za 2014. sasvim uredno – kazao je ministar financija.

– Ovo je najbolja Vlada u Federaciji što se kantona tiče. Uredno izvršava sve svoje obveze i trenutno, zahvaljujući dobroj monetarnoj i fiskalnoj politici, jako dobro stojimo – ustvrdio je ministar Hadžihusejnović.

Na pitanje hoće li biti novca za socijalne katogorije, što je zahtijevao Plenum građana i građanki Mostara, Hadžihusejnović navodi kako su ti zahtjevi uokvireni zakonima viših razina te da se oni uredno izvršavaju tako da ne vidi razloga za nekakva dodatna izdvajanja po tim osnovama.

Vezano za raspravu o informaciji MUP-a HNK o prosvjedima u Mostaru i sigurnosnoj situaciji, predsjedatelj Skupštine Ramiz Jelovac kazao je kako je zaključak Skupštine da organi unutarnje kontrole komisija za rad MUP-a analiziraju i izvješće i druge situacije koje njih budu interesirale, te je također zakjljučeno da je potrebno osigurati mir i sigurnost građana i imovine i da svako može prosvjedovati mirno.

S obzirom da nije prihvaćena njegova ostavka, Jelovac je novinarima kazao kako je iz moralnih razloga dao ostavku navodeći kako ne znači da su drugi amoralni.

– Prema tome to je upravo iz tih razloga, jer ako neko smatra da je pitanje ostavke, evo ostavka. No kod nas je i ustavno rješenje pitanje da li može ili ne može- izjavio je Jelovac

Govoreći o zahtjevu Plenuma oko smanjenja plaća i beneficija izabranih dužnosnika, Jelovac je istaknuo kako je to stavljeno u proceduru odnosno  Vlada je zadužena da napravi izvješće i dopune tog zakona.

– Od četiri zahtjeva Plenuma građana, jedino na dnevnom redu nije bio zahtjev o smjeni Vlade – kazao je Jelovac.

Novoizabrani ministar MUP-a HNK-a Slađan Bevanda istaknuo je kako je dužnost preuzeo u nezahvalnom i odgovornom trenutku, ali da je svjestan toga i učinit će sve da se očuva stabilnost legalnih institucija HNK-a i da se prije svega očuvaju red i mir kao i sigurnost građana.

O imenima privedenih za vrijeme nereda u Mostaru 7. februara Bevanda, kako je istaknuo, još uvijek ne može govoriti.

Inače, s današnje sjednice Skupštine novinari i predstavnici Plenuma građana i građanki Mostara su izbačeni odmah nakon što je usvojen dnevni red. Novinari su sa sjednice izbačeni zbog, kako je obrazložio Jelovac, nediscipline.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime