Nije postignut dogovor: Odgođeno imenovanje direktora Agencije za lijekove BiH

0
3

Sarajevo – “Dobili smo prijedlog za gospodina Aleksandra Zolaka, ali u materijalu nije bio prijedlog za zamjenika direktora Agencije. Bilo je nekih tehničkih problema, ali je bilo i određenih, rekao bih, upitnika od predlagača”, kazao je ministar Mirko Šarović

Vijeće ministara BiH jučer nije razmatralo prijedlog odluke o uspostavljanju koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u BiH, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da je ova tačka skinuta s dnevnog reda zato što sjednici nije prisustvovao resorni ministar Dragan Mektić.

– No, procijenjeno je, na osnovu i jučerašnjih sastanaka određenih bezbjednosnih institucija o ovom pitanju, da se još jednom treba sagledati ukupna situacija i da u Vijeće ministara konačno dođu materijali koji bi trebali da budu usaglašeni, da budu u skladu sa zakonom i Ustavom i da odslikaju interes BiH da se na adekvatan način uhvati ukoštac s važnim globalnim pitanjem, a to je borba protiv terorizma, kazao je Šarović.

Istaknuo je da će podržati sve kvalitetne prijedloge, “pogotovo one koji će da unaprijede borbu protiv terorizma u BiH i da se ta koordinacija vrši u okviru svih institucija i na nivou države i na nivou entiteta“.

S dnevnog reda skinut je prijedlog za imenovanje direktora Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandra Zolaka.

– Dobili smo prijedlog za gospodina Zolaka, ali u materijalu nije bio prijedlog za zamjenika direktora Agencije. Bilo je nekih tehničkih problema, ali je bilo i određenih, rekao bih, upitnika od predlagača koji ne bi trebali da budu upućeni Savjetu ministara, kojeg interesuje prijedlog kandidata, bez bilo kakvih uslovljavanja. Te nelogičnosti se trebaju otkloniti do sljedeće sjednice, istakao je Šarović.

Stručno vijeće Agencije uputilo je Generalnom sekretarijatu VM prijedlog za imenovanje direktora, u kojem se navodi da je Stručno vijeće jednoglasno podržalo Zolaka, uz uslov da Vijeće ministara, kao organ koji imenuje direktora i zamjenika direktora Agencije, izvrši provjeru ispunjenosti uslova iz konkursa, piše Oslobođenje.

(slobodna-bosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime