Nijansa održala svoj prvi kongres

0
165

Ovaj vikend je novoosnovana stranka Nijansa imala svoj prvi kongres u glavnom gradu Švedske. Na kongresu su sudjelovali  članovi iz mnogih dijelova Švedske. Stranka “Partiet Nyans” (Partija Nijanse) je od prilike prije nešto više od godinu dana uzela svoje prve korake da bi tačnije 14 novembra ove godine održala i svoj prvi kongres na kojem je zvanično izabran i objavljen sastav odbora stranke sastavljen od članova iz Bosne, Turske, Švedske, i Afrike s ciljem ulaska u švedsku vladu na sljedećim izborima 2022.

Ono što je zanimljivo jeste to da su u odboru ove stranke izabrane četiri osobe porijeklom iz Bosne. Kao podpredsjednica stranke je izabrana Adisa Hadžihalilović, porijeklom iz Banja Luke a kao redovni članovi odbora izabrani su Elvir Begić porijeklom iz Bosanske Dubice, Sead Busuladžić porijeklom iz Trebinja i Mehmed Hamzić porijeklom iz Višegrada. To što je zanimljivo sa ovom strankom jeste i to što većina članova odbora čine osobe koje su emigrirali iz raznih zemalja.

Diskriminacija, svakodnevni rasizam prema crnačkoj populaciji kao i česte pojave antisemitizma i islamofobije koje se manifestuju napadima i skrnavljenjem džamija i sinagoga više nije neobična pojava ni u Svedskoj.

U jednoj sve nagativnijoj retorici  prema strancima kojima se uglavnom pripisuje kriminal, segregacija, i extremizam rodila se ideja i inicijativa da se u Švedskoj pokrene nova stranka koja će cesto zanemarenim i diskriminiranim manjinama u društvu dati glas na Švedskoj političkoj sceni. Smatramo da dosadasnji rad vec etablirani stranki ne zadovoljava potrebe manjina pa cak i doprinose negativnoj atmosferi u drustvu skupljajuci jeftine politicke poene na racun istih.

Prvi uspjeh ove stranke došao je upravo danas, nekoliko dana nakon kongresa. Naime nakon što je zabranjeno nošenje marame u školama u dvije općine na jugu Švedske prošle godine ova nova stranka je uložila žalbu na tu odluku. I danas je stigla odluka od vrhovnog suda u Švedskoj da je odluka da se zabrani marama u školama neustavna i mora se poništiti jer je protiv vjerskih sloboda i europske konvencije.

Krajnje je vrijeme da se manjine ove države predstave kroz političku scenu kao dio rješenja i resurs koji zahtjeva podršku a ne kao nešto od čega se bježi izbjegava i često kritikuje bez konkretnog plana i konstruktivnog rada koji bi zajedničkim snagama riješio mnoge probleme u društvu kojih ni jedna država nije pošteđena.

Partija Niansa želi prioritirati dobrobit građana prije partije. Naš cilj je da budemo ujedinjeni i fokusirani na rješenja i da ispunimo potrebe  i riješimo poteškoće manjina kroz dijalog  i međusobno  poštivanje naših različitosti. Cilj nam je da postanemo politički faktor kako na regionalnom tako i državnom  nivou u toku izbora 2022.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime