Nihada Glamoč: Potrošači će plaćati nižu cijenu gasa

0
2

Nihada Glamoč: Potrošači će plaćati nižu cijenu gasa

Sarajevo – Direktorica KJKP Sarajevogas Nihada Glamoč kazala je da se iskreno nada da će u narednom periodu doći do sniženja cijene gasa, iako još nisu dobili nikakvu obavijest niti odluku o tome. 

Sniženje nabavne cijene gasa odobrava Vlada Federacije na prijedlog Nadzornog odbora BH gasa i, koliko znam, ovih dana trebalo bi da dođe do imenovanja Nadzornog odbora u tom preduzeću. Iskreno se nadam da će u narednom periodu doći do smanjenja cijene. Pretpostavljamo da bi moguće sniženje nabavne cijene gasa moglo biti oko deset posto. Međutim, mi u Sarajevogasu bismo voljeli da našim potrošačima to pojeftinjenje bude i veće, ali mi nismo ti koji odlučuju. Sigurno je da će u narednom periodu naši potrošači imati nižu cijenu gasa – kaže Glamoč za “Oslobođenje”.

Direktorica KJKP Sarajevogas podsjeća da trenutne obaveze Sarajevogasa prema BH gasu iznose 56.500.000 KM, a Toplana prema Sarajevogasu oko 95 miliona KM te da je od 1. oktobra prošle godine došlo do djelomične korekcije cijene distribucije gasa, kao i korekcije cijene grijanja od preduzeća Toplane. Zahvaljujući tim korekcijama, očekuje da će se povećati priliv novca od Toplana prema Sarajevogasu i zaustaviti trend gomilanja dugova.

– Sa ovim korekcijama cijena stvorene su pretpostavke da Toplane mogu lakše izmirivati svoje obaveze za utrošeni prirodni gas prema Sarajevogasu. Već sljedeće sedmice bit će sastanak predstavnika Sarajevogasa i Toplana sa resornim ministrom Senadom Hasanspahićem na kojem ćemo pokušati iznaći najbolji model rješavanja ovih dugovanja. Naš prijedlog je da se napravi reprogram duga. To bi značilo da se tačno definišu međusobna potraživanja, na koji način i u kojem roku će se ona izmiriti uz pomoć Vlade KS-a. To bi u konačnici dovelo do rješavanja nagomilanih problema. U ovom trenutku teško ko da bi mogao u potpunosti da izmiri dug od 95 miliona KM. To je od Toplana skoro nemoguće. S druge strane, Sarajevogas se ni u jednom trenutku ne odriče svojih potraživanja. Dakle, pokušat ćemo naći najbolji model za rješenje ovog problema. Što se nas tiče, najprioritetnije je da se dug prema BH gasu izmiri, ali i to se ne može uraditi u jednom kratkom roku – kazala je direktorica Glamoč za “Oslobođenje”.

Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture KS-a, po njenim riječima, za 2016. nije predvidjelo sredstva za rješavanje ovog duga.

– Moram podsjetiti da je Vlada KS-a 2014. godine zbog nagomilanih dugova i prijetnje obustavom isporuke prirodnog gasa od BH gasa dala saglasnost Sarajevogasu za podizanje kredita od 12 miliona. Zbog nedostatnog plaćanja faktura od Toplana, mi smo morali da se kreditno zadužimo. Sredstva za vraćanje kredita bit će obezbijedena u budžetu KS-a za 2015., 2016. i dijelom 2017. godinu. Ja se nadam da će se nakon isplaćenog kredita iznaći sredstva kako bismo što prije riješili ova dugovanja – kazala je direktorica KJKP Sarajevogas Nihada Glamoč.

(Vijesti.ba / FENA)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime