Nigerija postaje najveća ekonomija Afrike

0
41

5301Nigerija – Bruto nacionalni dohodak Nigerije za 2013. godinu iznosio je 80,3 triliona naira ili $509.9 milijardi, dok je južnoafrički iznosio $370.3 milijardi. Inače, Južnoafrička Republika je dugo vremena slovila za najveću i najrazvijeniju ekonomiju na području ovog kontinenta, te su ovi podaci uzburkali cijelu Afriku

Nigerija je nakon 24 godine ažurirala podatke o svom bruto nacionalnom dohotku (GDP), koji je prema proračunu prevazišao GDP Južnoafričke Republike.Nigerijski GDP sada uključuje i industrije koje do sada nisu bile dio ovog državnog proračuna, a to su telekomunikacije, informacijske tehnologije, muzička i filmska industrija, online prodaja i avionska industrija, pišu novinari BBC-ja. Bruto nacionalni dohodak Nigerije za 2013. godinu iznosio je 80,3 triliona naira ili $509.9 milijardi, dok je južnoafrički iznosio $370.3 milijardi. Inače, Južnoafrička Republika je dugo vremena slovila za najveću i najrazvijeniju ekonomiju na području ovog kontinenta, te su ovi podaci uzburkali cijelu Afriku.

Bez obzira na ovaj proračun, neki ekonomisti i dalje izjavljuju da se ništa ne mijenja, jer je nigerijska populacija sa 170 miliona stanovnika čak tri puta veća od Južnoafričke. Prema bruto domaćem proizvodu (BDP), koji se ne koristi tako često kao GDP, južnoafričke brojke su tri puta veće od nigerijskih.

“Nigerijsko stanovništvo nije u boljoj poziciji zbog ovih podataka. Ovo ne stavlja više novca u banku, niti više hrane u nigerijske stomake. Ovo ne mijenja ništa”, izjavio je nigerijski finansijski analitičar,  Bismarck Rewane.

Većina zemalja računa nacionalni GDP svake tri godine da bi dobili najnoviju i najbolju moguću sliku o svojoj ekonomiji. Međutim, Nigerija svoj GDP nije ažurirala još od 1990. godine, kada je u ovoj zemlji funkcionirao samo jedan telekomunikacijski operater sa 300.000 telefonskih linija.

Sada Nigerija ima čitavu mobilnu telekomunikacijsku industriju sa desecima miliona korisnika. Također, prije 24 godine, postojala je samo jedna aviokompanija, a sada ih ima mnogo više.

Međunarodni donatori su željni novih makroekonomskih informacija o afričkim državama, te podržavaju sve zemlje da redovno ažuriraju svoje podataka o GDP-u, jer im to pomaže u odlučivanju o doniranju sredstava na području ovog kontinenta. To je svakako bitno i za moguće investitore.

(frontslobodne.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime