NGG “Za Čelik” uoči zakazane sjednice Skupštine: “Vanredna sjednica Skupštine Čelika za vanredno stanje”

0
3

Ne-damo-Čelik-600x339

Zenica – Neformalna grupa građana “Za Čelik” dan uoči zakazane vanredne sjednice Skupštine NK Čelik oglasila se saopćenjem za javnost kojeg prenosimo u cijelosti.

unnamed

“S obzirom na veliki broj dezinformacija koje kolaju u medijima glede nadolazeće sjednice Skupštine NK Čelik Zenica u četvrtak, smatramo se dužni očitovati glede istih. Nažalost, Čelik iz dana u dan dokazuje manjak demokratskog i zakonskog kapaciteta i nastavlja režimskim sistemom upravljanja po recepturi koja ga je i dovela na samo dno bosansko-hercegovačkog sporta. Privremeni uspjesi su samo paravan za stvarno stanje koje je već davno prešlo nivo zabrinjavajućeg. Naviknuti na nelogične odluke našeg voljenog kluba, nismo bili iznenađeni objavom na poluoživljenoj stranici našeg kluba da će se ove sedmice održati vanredna sjednica Skupštine NK Čelik Zenica. Potezi gospodina Nihada Pašalića, v.d. predsjednika Skupštine koji je do sada djelovao uz oštro kršenje najviših propisa našeg kluba, da li zbog velikog nepoznavanja ili namjernog oglušivanja o iste, se i dalje nastavljaju, a na štetu našeg kluba i njegove budućnosti.
Naime, „hitna vanredna“ sjednica Skupštine je sazvana sa dnevnim redom koji naoko pokušava regulirati trenutno (očekivano) rasulo u klubu kozmetičkim a ne suštinskim potezima. Čini se da je samo ljudima u Čelikovom rukovodstvu nejasno šta je potrebno učiniti da bi klub počeo funkcionisati u skladu sa zakonom i tržištem. Ovakav potez smo očekivali već ranije tako da nas ne iznenađuju ovakve “finte” u režiji dosadašnjih Čelikovih “oficira” no bili smo spremni na istu.
Zakazana sjednica trebala bi se održati po sljedećem dnevnom redu:
1) Utvrđivanje kvoruma za održavanje sjednice (27 delegata),
(Da li ćemo ponovo biti svjedoci nedolaska delegata Skupštine i nastavka srozavanja ugleda kluba kada je već Skupština davno izgubila bitku za svoj ugled? Hoće li ovaj put delegati pojaviti da glasaju o ovim pitanjima kada za neka druga „opasna“ pitanja nisu mogli ili smjeli da se pojave?)
2) Izbor radnog predsjedništva, zapisničara i ovjerivača zapisnika,
(Ovdje je već prilično jasno da se isključuje mogućnost izmjene dnevnog reda kako se slučajno ne bi desilo da neko ne doda neko „škakljivo pitanje“ jer se na vanrednoj sjednici dnevni red ne može mijenjati, a na redovnoj može.)
3) Razmatranje i usvajanje zapisnika sa prvog pokušaja održavanja 8. sjednice Skupštine Nogometnog kluba “Čelik” Zenica,
(Jasno je da se na ovaj način pokušava zatvoriti priča o razmatranju izvještaja Radne grupe Skupštine NK Čelik Zenica za izradu prijedloga programa mjera za oporavak kluba koja je Skupštini preporučila usvajanje novog statuta i uputila ga u zvaničnu proceduru uz odobrenje Nadzornog odbora. Pored jasnog prikrivanja ili neznanja, jer su napravljena dva pokušaja održavanja ove sjednice – 8. i 14. juna, sada možemo očekivati samo još jedan bravurozan prijedlog – da se ova sjednica nikada ni ne održi “zbog manjka interesa/uslova/vremena”, što bi bilo protivno statutu ali i relevantnom zakonu i što ne bi bio prvi put u praksi ove gospode. Možda čak da očekujemo prijedlog da se ova sjednica održi iza nekog novog praznika, ako ništa imamo dovoljno takvih u našoj domovini.)
4) Razmatranje trenutnog stanja u klubu,
(Zar je i dalje potrebno razmatrati što to ne funkcioniše, kao da nam već nije jasno? Kao da Radna grupa, čiji se izvještaj Skupštini izbjegava i razmotriti, nije upravo to učinila? Interesantno je da od svih izvjestilaca po ovoj tački dnevnog reda – predsjednik Skupštine, predsjednik Upravnog odbora, direktor kluba i šef stručnog štaba, nijedan nema puni mandat već su svi vršioci svoje dužnosti. Ne govori li to dovoljno o trenutnom stanju u klubu?)
5) Donošenje odluke o autentičnom tumačenju odredbi člana 22. stav 11. Statuta NK Čelik Zenica
(Navedena statutarna odredba glasi: „Mandat predsjednika, podpredsjednika (sic!) i članova Upravnog odbora NK ‘Čelik’ traje četiri godine uz mogućnost ponovnog izbora.“ Dakle, šta možemo očekivati od ovog tumačenja? Vjerovatno potez da će se „zaključiti“ da mandat trenutnog Upravnog odbora u tehničkom mandatu traje do daljnjeg kako bi klub mogao funkcionisati. Ako je ovo već aktuelno pitanje, a teško da postoji mnogo važnijih, zašto se ne glasa o zvaničnom mandatu Upravnog odbora? Da li se gospoda iz Skupštine boje sazvati sjednicu na kojoj se može desiti „opasni“ kvorum koji može glasati o novom statutu kluba ili se Skupština uopće ne može ni sastati u tom fiksnom kvorumu od 3/4 svojih delegata? Šta je žalosnije?)
6) Donošenje odluke o HITNIM MJERAMA za prevazilaženje stanja i omogućavanje rada i redovne djelatnosti kluba i
(Šta da očekujemo ovdje? Priče kako ovako mora ostati inače se Čelik raspada? Raspada se on, cijenjena gospodo, već jako dugo za vašeg vremena u klubu. Koju fintu sada spremate? Produženje tehničkog mandata do daljnjeg bez glasanja o novom/starom Upravnom odboru kluba? Istom onom koji je uspio povećati dug za preko 887.000 KM? Ili imenovanje neke nove Komisije za analizu stanja kao one iz juna 2012. god. za koju se ne zna je li se ikada i sastala i je li ikada i prezentovala rezultate svoje „analize“?)
7) Razno.
(Šta ta očekujemo ovaj put od „raznog“? Obećanje evropskog Čelika kao milion puta do sada? Ovaj put 100%, „ma sigurno“, „samo malo fali“? Sjetimo se samo zapisnika sa 6. redovne sjednice Skupštine od aprila 2014. god. koji se završio tragikomičnom rečenicom: „Skupštini NK ‘Čelik’ Zenica kratko se obratio Rahmanović Mehmed, zahvalio na radu i saradnji i da poslije ovog idemo dalje u Evropu.“ I otišli smo. Idemo svakim danom. Ali negdje drugdje.)
Dakle, „vanredna“ sjednica za odavno vanredno stanje u klubu. Iz svega navedenog jasno je da se pitanje glasanja o novom statutu NK Čelik Zenica neće naći na dnevnom redu ove sjednice. Nijedan predstavnik NGG „Za Čelik“ neće prisustovati sjednici Skupštine jer nije dobio poziv za učešće u istoj te samim tim nema pravo učešća kao gost. Dakle, očito se radi o izrežiranoj farsi skretanja problema na drugi kolosijek kako se to već godinama radi u Čeliku. Naše zajedničke interese predstavljat će delegat Skupštine ispred UG “Robijaši 1988”, Vladan Popović.
Slažemo se da se pitanje nepostojanja aktivnog mandata Upravnog odbora kluba mora rješavati, ali ne postoji prepreka da se isto dešava paralelno sa ili nakon razmatranja novog statuta kluba. Istakli bismo da smo i ranije upozoravali na ovakav rasplet situacije gdje smo još prije gotovo 3 mjeseca upozorili na to da gosp. Pašalić sa svojim saradnicima priprema „preskakanje“ 8. redovne sjednice Skupštine na kojoj se treba glasati o novom statutu kluba. Nakon što je gosp. Pašalić prekršio odredbu o drugom sazivanju u roku od 24 h te trećem u roku od 15 dana ističući visokoreligijske ramazanske obaveze jednog religijski diverzificiranog tijela u sekularnom društvu, jasno je da na sve načine on i njegova „ekipa“ pokušavaju ovo pitanje ukloniti od glasanja. Ako su toliko uvjereni da donošenje novog statuta nije pravo rješenje za početak oporavka kluba – zašto ga onda svojim glasovima ne odbiju i ponude neko drugo?
Kao što smo profesionalno i u potpunosti volonterski uradili posao za naš jedini klub povodom njegovog 70. rođendana koristeći svoje profesionalne vještine i kontakte, sada ćemo učiniti isto i dati par besplatnih pravnih savjeta gospodinu Pašaliću, kada već on, kao i oličenje kluba koji nije obilježio svoj rođendan, nije ni ovaj put svoj dio posla obavio kako treba:
1) Kategorija „hitne vanredne“ sjednice ne postoji. Sjednica Skupštine, kako je to određeno Statutom našeg kluba, može biti redovna (čl. 18.1), hitna redovna (čl. 18.3 i 18.5) ili vanredna (čl. 19). Pošto se gospodin Pašalić u svom pozivu oslonio na član 18, stavove 1. i 5. Statuta, onda je očito da se radi o hitnoj redovnoj sjednici Skupštine. Vanredna sjednica se može sazvati hitno no to ne isključuje preduslove za njeno sazivanje propisane Statutom.
2) Vanrednu sjednicu nije moguće sazvati bez pisanog zahtjeva najmanje 2/3 članova Skupštine (čl. 19.1). Predsjednik Skupštine, a pogotovo njen vršilac dužnosti koji ni sam nema do kraja reguliran svoj status, ne može istu sazvati samoinicijativno shodno članu 18.1 te bi ova sjednica Skupštine trebala biti nevažeća kao i sve njene odluke jer predstavlja kršenje Statuta NK Čelik Zenica.
3) Potrebno je povesti računa o članovima Skupštine putem nadležnih organa tog tijela – neki već odavno ispunjavaju uslove propisane čl. 13.4 i 15.10 o prestanku članstva u Skupštini o čemu se gospodin Pašalić više puta oglušio ne usvajajući njihove ostavke, ignorišući neaktivnost kroz nedolaske na sjednice i ne vodeći računa o uplatama članarine za članstvo u klubu koje je rezervisano samo za neke. Dakle, kvorum i sve donešene odluke su i ovdje nevažeće jer se donose na osnovu delegata koji su izgubili pravo da budu delegati.
Očito je da je gosp. Pašalić sa svojim saradnicima igrao na kartu vanredne sjednice kako bi „preskočio“ onu redovnu sa statutom na dnevnom redu. Upitan je kapacitet Skupštine kao najvišeg tijela udruženja građana NK Čelik Zenica da „autentično tumači Statut“ kada ni njen v.d. predsjednik gosp. Pašalić nije u stanju da to učini sam kršeći konstatno statut. Navedimo samo neke primjere koji su trenutno aktuelni:
a) nesankcioniranje Upravnog odbora i menadžmenta kluba zbog neprovođenja člana 11. glede prakse neučlanjivanja novih članova,
b) kršenje člana 16.2. prilikom drugog sazivanja sjednice Skupštine 8. juna,
c) kršenje člana 16.3. prilikom trećeg sazivanja sjednice Skupštine 13. juna,
d) kršenje vlastitog prekršaja probijajući nestatutarni rok od 30 dana/nakon mjeseca ramazana i
e) kršenje člana 19.1 kroz sazivanje vanredne sjednice Skupštine bez potpisa 2/3 delegata Skupštine.
Dakle, u četvrtak u 18:00 h se ne mogu očekivati promjene nabolje. Samo nastavak dosadašnjeg bolnog puta u nestanak. Režija Upravnog odbora koji nas “spašava” povećavajući dug politikom “Ja donosim milion za prvi tim, ovo ostalo me ne zanima.” i Skupštine koja nema drugog rješenja nego da podržava takav destruktivan sistem ovaj klub vode u nestanak. Nama ne trebaju predsjednici prvog tima već predsjednici kluba. Ne trebaju nam predsjednici Skupštine koji odlučuju u njeno ime već oni koji rukovode njenim demokratskim radom. Dvije velike “žrtve” rade zajedno da “spase” Čelik.
Sada je na svim Čelikovcima koji se pozivaju na “crno-crveno srce” da pokažu koliko im je zapravo stalo da se (ne) nastavi ovako”.

NGG “Za Čelik”

unnamed (4)unnamed (8)

(sportzdk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime