Nezim Halilović Muderris otišao u penziju: Uvijek je bio u službi ljudi

0
15

Danas je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović upriličio prijem za uposlenike Islamske zajednice koji odlaze u penziju: dosadašnjeg zamjenika reisu-l-uleme Huseina-ef. Smajića, dugogodišnjeg rukovodioca Ureda za hadž Nezima Halilovića Muderrisa i Ibrahima Begovića, koji je obnašao više funkcija, a između ostalog bio je direktor Uprave za obrazovanje i nauku te rukovodilac Centra za kadrove.

Prijemu su, pored zamjenika reisu-l-uleme Enesa-ef. Ljevakovića, prisustvovali i direktori Uprava i obrazovnih institucija IZ sa sjedištem u Sarajevu. Ovom prilikom reisu-l-ulema je uručio poklone dosadašnjim uposlenicima i zahvalio se na njihovom požrtvovanom radu za Islamsku zajednicu i muslimane općenito.

– Husein-ef. Smajić je nama mlađim generacijama ostao u pamćenju kao čovjek koji se nije plašio iskazati svoj stav u vremenu kada je to bilo opasno i cijeli svoj život je posvetio tome da naša zajednica bude snažna – kazao je reisu-l-ulema o efendiji Smajiću s kojim je blisko sarađivao zadnjih sedam godina, a efendija Smajić će predstavljati Islamsku zajednicu u Međureligijskom vijeću BiH.

Reisu-l-ulema je istaknuo ulogu Ibrahima Begovića u vjersko-prosvjetnim aktivnostima, naročito u oblasti vjeronauke i pripreme i izdavanja udžbenika, te naglasio da Islamska zajednica računa na Begovića u projektima koje on može svojim iskustvom i savjetima pospješiti.

Govoreći o dosadašnjem angažmanu Nezima Halilovića reisu-l-ulema je kazao kako je želio da Halilović ostane na čelu Ureda za hadž i umru, ali poštujući njegovu odluku da se penzioniše smatra da je Halilović radio vjerovatno najteži posao u Rijasetu. – Posebno se zahvaljujem našem Muderrisu. Organizacija hadža je vrlo težak posao koji je nepredvidljiv. Jedna od istaknutih karakteristika Muderrisa jeste njegova otvorenost za ljude. Uvijek je bio u službi ljudi, kako prilikom hadža, tako i nakon agresije na BiH kada se brinuo o porodicama svojih saboraca – kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Izvor: Preporod.infoBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime