Nevrijeme u BiH pokrenulo brojna klizišta

0
16

Snijeg-strujaŽepče,  Gračanica, Tuzla  ̶  Usljed klizanja tla u naselju Begov Han kod Žepča, na magistralni put M17 ranp jutros palo je drvo koje je izazvalo saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubio Hasan Šabanović, potvrđeno je iz Federalne uprave civolne zaštite.

Velike količine sniježnih padavina izazvale su porast vodostaja rijeka, a pokrenuta su i nova klizišta u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Federalne uprave Civilne zaštite, vodostaj na brani Hidroakumulacije Modrac je viši za 26 centimetara.

“Općina Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac na području općine Gračanica jutros u sedam sati iznosi 373 centimetara, a to je visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava”, navode iz FUCZ-a.

Na području općine Gračanica, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 60 hektara poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

FUCZ navodi i to da je i na području općine Doboj Istok tokom protekla 24 sata usljed intenzivnih padavina došlo je do daljnjeg porasta vodostaja lokalnih vodotoka i rijeke Spreče te njihovog izlaska iz korita na pojedinim lokalitetima. Pod vodom je oko 50 hektara zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

– Evakuacije na području Čelića –

Na području općine Čelić zbog aktiviranja klizišta dvije porodice su evakuirane i smještene u stambeni objekat kod rodbine. Za pet porodica je preporučena evakuacija, ali su isti na svoju odgovornost ostali u stambenim objektima. Evakuirane porodice su u naselju Nahvioci, a preporuka za iseljavanje pet porodica je u naselju Sitari.

Prema informacijama pripadnika civilne zaštite sa terena kritična situacija sa klizištem je i dalje u naselju Drijenča u kojem klizište ugrožava odvijanje saobraćaja na regionalnom putu Čelić-Šibošnica-Dokanj-Tuzla.

Na području općine Gradačac, u protekla 24 sata prijavljeno je pet klizišta i to jedno klizište koje ugrožavaju stambene objekte i četiri na poljoprivrednom zemljištu u naseljima Mionica Krčevin, Međiđa G., Kerep i Biberovo Polje. U protekla 24 sata na području Kalesije je prijavljeno jedno klizište u naselju Ćivić Brdo (MZ Kikači), gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. U naselju Dedajići na jedan stambeni objekat, palo je drvo i tom prilikom oštetilo krov.

– U Begovom Hanu poginuo Hasan Šabanović

Na području općine Srebrenik u protekla 24 sata prijavljena su dva nova klizišta i to u naselju Like gdje je oštećen lokalni put dužine 15 metara i u naselju Ježinac gdje je ugrožen jedan stambeni objekat. Na području Živinica je došlo do pokretanja klizišta u naselju Podgajevi.

U mjestu Begov Han na području Zeničko-dobojskog kantona je aktivirano klizište, zbog čega je bio obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M-17. Usljed klizanja tla palo je i drvo, koje je izazvalo i saobraćajnu nezgodu u kojoj je jedno lice smrtno stradalo. Nakon intervencije vatrogasaca i izvlačenja unesrećenog, medicinsko osoblje je konstatovalo smrt, a radi se o Hasanu Šabanoviću, koji je upravljao vozilom marke VW Kedi.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime