Nevidljiva borba u Turskoj: Lokalni izbori-referendum podrške Erdoanu

0
4

66749dbe1e32134443b51e9c853815d2_XLTurska – Premijer Turske predstojeće lokalne izbore vidi ne samo kao referendum podrške AKP-u već i kao glas povjerenja njemu osobno.

Unatoč najavama nekih opozicijskih turskih medija koji priželjkuju odlazak s vlasti Partije pravde i razvoja (AKP), predstojeći lokalni izbori, koji će se održati u nedjelju 30. marta, vjerovatno neće dovesti do značajnijih promjena u Turskoj, iako to neki očekuju.

U najmanju ruku, oni neće značiti ozbiljniju prekretnicu na turskoj političkoj sceni, čemu se optimistički nada opozicija, a potajno i neki međunarodni faktori koji su nezadovoljni pravcem kretanja turske politike, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

Glavna bitka

Prema podacima Turske izborne komisije, pravo učešća na izborima ima 25 političkih stranaka, a glavna bitka vodi se između četiri najveće.

Na prvom mjestu je vladajući AKP, zatim Republikanska narodna partija (CHP), Partija nacionalnog pokreta (MHP) te kurdska Partija mira i demokracije (BDP). Nijedna od pomenutih opozicijskih partija nema šansu ni izbliza ugroziti dominantnu poziciju konzervativnog i islamski orijeniranog AKP-a, koji već 12 godina drži monopol vlasti u Turskoj. Njihove dijametralno suprotstavljene ideološke platforme dodatno onemogućavaju formiranje snažnije koalicije protiv AKP-a.

AKP će, ako je suditi prema masovnim predizbornim skupovima članova i simpatizera ove partije širom Turske, ali i prema ispitivanjima raspoloženja birača, zadržati dominantnu poziciju u odnosu na slabu, fragmentiranu i neefikasnu opoziciju. Ipak, procentualna prednost AKP-a mogla bi biti nešto umanjena, ali ne u tolikoj mjeri da bi mogla ozbiljnije ugroziti njenu dominantnu poziciju.

Unatoč najavama nekih opozicijskih turskih medija koji priželjkuju odlazak s vlasti Partije pravde i razvoja (AKP), predstojeći lokalni izbori, koji će se održati u nedjelju 30. marta, vjerovatno neće dovesti do značajnijih promjena u Turskoj, iako to neki očekuju.

Prema najnovijem izvještaju Alija Carkoglua, profesora političkih nauka iz Istanbula, koji je objavio vodeći globalni istraživački institut Brookings u Washingtonu, samo u posljednjih nekoliko mjeseci u Turskoj provedena su čak 72 neovisna ispitivanja raspoloženja biračkog tijela. Većina ih ukazuje na pobjedu AKP-a. Glavni razlozi za očekivanu pobjedu vladajuće partije jesu ideološka predisponiranost konzervativnih muslimanskih birača (njeno solidno biračko tijelo), ali najviše uspješna ekonomska politika vlade AKP-a.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime