Nevesinje: Opština obezbijedila grant od 120.000 KM za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje

0
4

U cilju podrške poljoprivrednoj proizvodnji, opština Nevesinje je budžetom za 2019. godinu planirala grant od 120.000 KM. Poljoprivredna služba je već izradila Pravilnik o podsticajima, a zainteresovani poljoprivrednici zahtjeve će moći podnositi od 26. februara.

Načelnik opštine Milenko Avdalović kaže da su ove godine, osim redovnih subvencija za mljekare i voćare i sredstava namijenjenih za izgradnju vodopoja, planirali 120.000 KM za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje.

– Cilj nam je da mlade porodične ljude koji su još uvijek vezani za selo stimulišemo da se ozbiljnije bave poljoprivredom − naglasio je Avdalović najavljujući da će, ukoliko ove mjere donesu dobre rezultate, za narednu godinu biti planirana još veća sredstva.

Pravilnikom koji je objavljen prije nekoliko dana propisani su uslovi koje moraju ispunjavati poljoprivredni proizvođači da bi ostvarili pravo na novčane podsticaje. Precizirano je da će biti podržana izgradnja novih i adaptacija postojećih objekata i nabavka poljoprivredne mehanizacije, steonih junica, muznih uređaja, sjemenskog materijala i pčelarske opreme

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Siniša Bratić naglašava da je Pravilnik sačinjen tako da pruži priliku većem broju zainteresovanih poljoprivrednika. Prema njegovim riječima, opština Nevesinje će u svakom programu podrške učestvovati sa 30 – 40 % sredstava, s tim da je utvrđen najveći iznos podsticaja koje može dobiti određeni aplikant.

Iz opštiine Nevesinje su pojasnili da registracija poljoprivrednog gazdinstva nije uslov za dobijanje sredstava. Međutim, korisnici podsticaja u svakom slučaju će opštinskoj poljoprivrednoj komisiji morati dokazati da su sredstva namjenski uložena.

Zainteresovani poljoprivrednici zahtjeve će moći podnositi, kada zvanično stupi na snagu Pravilnik o podsticajima, odnosno od 26. februara.

(herceg.tv)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime