Neum 30 godina čeka na vezu sa ostatkom BiH: Uskoro gradnja 11 kilometara ceste prema Stocu

0
1

Neum 30 godina čeka na vezu sa ostatkom BiH: Uskoro gradnja 11 kilometara ceste prema Stocu

Stolac – Jedini bh. grad na obali Jadranskog mora čeka završetak ceste prema Stocu već duže od 30 godina, a 2016. bi mogla biti upamćena kao godina nastavka ovog značajnog projekta.

Davne 1984. godine između Neuma i Stoca izgrađeno je tek 15 kilometara ceste, nakon čega je gradnja zaustavljena. 20 godina poslije projekat je nastavljen gradnjom koja je zaustavljena na dodatnih šest kilometara.

Vjerovatno najdugotrajnija gradnja neke ceste u historiji ove države trebala bi se nastaviti za nekoliko mjeseci u vidu izgradnje dodatnih 11,8 kilometara.

Prvi poslijeratni planovi za izgradnju ceste Stolac – Neum prezentovani su još 2004. godine, a ceste Federacije Bosne i Hercegovine tada su osigurale sredstva za izradu projektne dokumentacije i izgradnju prva tri od ukupno 37 kilometara.

Do sada je iz sredstava Cesta FBiH i Vlade Federacije BiH uloženo dvanaest miliona konvertibilnih maraka, a izgrađeno je šest kilometara ceste koja je puštena u promet.

“Urađena je komoletna investiciono tehnička dokumentacija za trasu i objekte. Trenutno se radi projekat tunela Žaba dužine 975 metara, a provedene su javne rasprave na općinama Stolac i Neum vezano za izgradnju ceste”, rečeno je za Klix.ba iz Cesta FBiH.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić sa predstavnicima Općine Neum (Foto: Neum.ba)

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić sa predstavnicima Općine Neum (Foto: Neum.ba)

Iz cesta kažu da intezivno sarađuju sa općinom Neum te da rade na rješavanju imovinsko pravnih odnosa kako bi se realizovao projekat za prvu fazu izgradnje dionica Stari Neum – Broćanac u dužini 11,8 km.

“Izvjesno je da će u drugoj polovini ove godine biti intenzivirani radovi na izgradnji ove dionice”, tvrde iz Cesta FBiH.

Procjenjeni rok na realizaciji projekta je 40 mjeseci , a zavisit će od dinamike rješavanja imovinsko pravnih odnosa i priliva sredstava.

Prema tvrdnjama iz Cesta FBiH za kompletiranje ceste od Stoca do Neuma procjenjena vrijednost potrebnih sredstava iznosi 87.000.000 konvertibilnih maraka.

“Sredstva za izgradnju ove ceste bit će osigurana iz kreditnih aranžmana sa Svjetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj kao i it vlastitih sredstava koja se angažuju za rješavanje imovinsko pravnih odnosa”, objašnjeno je iz Cesta FBiH.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime