Nestručnost administracije usporava razvoj BiH!

0
25

Nestručnost administracije usporava razvoj BiH!

BiH – Nekompetentnost i ravnodušnost u javnom sektoru, naročito zaposlenih u državnoj administraciji, usporavaju razvoj zemlje i onemogućavaju kompanijama da se razvijaju i ostvare svoje planove, tvrdi u razgovoru za „Dnevni avaz“ Dragan Ćuzulan, koordinator za reformu javne uprave.

Na uvid građanima

– Ono na čemu ćemo insistirati jeste da tačno identifikujemo broj radnika zaposlenih u javnom sektoru, svim fondovima i preduzećima i da na neki način smanjujemo potrošnju javnog sektora u korist realnog sektora. Dakle, ono što je generalno loš trend u ovoj zemlji jeste to što je javni sektor shvaćen kao privilegiran sektor u odnosu na realni koji stvara dohodak, napredak i rast. U regionu je, s druge strane, dominantan realni sektor i mislim da i mi moramo uložiti znatne napore da se to promijeni – kazao je Ćuzulan.

Prema indeksu dosadašnjeg mjerenja, BiH je, dodaje Ćuzulan, ocijenjena sa 43 od 100 bodova u pogledu nivoa transparentnosti kada su u pitanju budžeti i potreba da se ulože dodatni napori svih institucija. Istakao je da je naša zemlja u posljednje dvije godine ušla u proces pridruživanja partnerstvu za otvorenu vlast te se time obavezala na određenu transparentnost u radu.

Dodatni napori

Koordinator za reformu javne uprave osvrnuo se i na poražavajuću činjenicu da sve veći broj mladih napušta BiH.

– Uvijek smo insistirali na tome da je neophodno poštovati znanje, profesionalnost i rad i da se struka mora više uvažavati u odnosu na stranke kojima smo svi zarobljeni. Za mene su alarmantni podaci da je devet posto visokoobrazovanog stanovništva, a da veliki broj mladih ljudi, razočarani cjelokupnom situacijom u zemlji, napušta BiH – kazao je Ćuzulan.

Cilj uvođenja metodologije budžeta za građane

Cilj uvođenja metodologije budžeta za građane, pojasnio je Dragan Ćuzulan, jeste da se za nešto što je pisano stručnim jezikom i što razumije vrlo mali krug ljudi, napravi verzija koja je razumljiva, jednostavna, vizuelno pregledna i jasna nekome ko nije upućen u tako specifične stvari kao što su različite stavke budžeta i njihova namjena.
(Vijesti.ba / Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime