Nesporazum zbog ekshumacija

0
4

 

fb2

Zvornik, Srebrenica – Odbrana Ratka Mladića je metod ekshumacija masovnih grobnica povezanih sa Srebrenicom osporavala kroz svjedočenje Davida Delpina, koji je učestvovao u iskopavanju tijela.

Delpino, čileanski sudski antropolog, od juna do novembra 1996. je radio na ekshumaciji masovnih grobnica u Pilici i Cerskoj, u okolini Zvornika, gdje su, po optužnici, bila pokopana tijela muslimanskih muškaraca iz Srebrenice koje je u julu 1995. strijeljala Vojska Republike Srpske (VRS).

Svjedočeći posredstvom video-veze iz SAD-a, Delpino je izjavio da je odjeća pronađena u jednoj od grobnica bila bačena po naređenju vođe tima Williama Haglunda, iako su u njoj mogli biti i identifikacioni dokumenti.

“Haglund je vjerovao da ta odjeća nije bila povezana sa tijelima. Po mom mišljenju, morate da sačuvate sav dokazni materijal. To sam mu i rekao i imali smo nesporazum”, kazao je Delpino.

Napominjući da je bila odbačena “nevelika količina odjeće”, svjedok je ocijenio da to “nije bilo u skladu sa praksom”. On nije mogao da kaže da li je odjeća bila civilna ili vojna.

Delpino je rekao i da je, zbog toga što je Haglund “igrao za medije”, bila “u opasnosti naučna priroda” ekshumacija. Da bi ugodio medijima, šef tima je “kapriciozno usporavao ili ubrzavao radove”.

Tadašnji komandant VRS-a general Mladić optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana počinjen u danima pošto je ta vojska 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, koja je bila pod zaštitom UN-a.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Peter McCloskey, Delpino je potvrdio da je minimalni broj žrtava u grobnici koju je iskopavao bio 132. Rekao je i da je tačno da su na mnogima pronađeni povezi oko očiju ili žica oko ruku.

Upitan iznenađuje li ga da je DNK analizom iz ukupno pet grobnica kod Pilice identifikovano više od 1.700 osoba, svjedok je odgovorio odrečno, dodavši da mu je “drago da to čuje”.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja da li je bacanje odjeće iz grobnica uticalo na krajnje nalaze ekshumacija, Delpino je odgovorio negativno, ali je dodao da su rezultati “mogli biti bolji” da je odjeća zadržana.

“Uopšte uzevši, rezultati su odrazili ono što se desilo na tom mjestu. Posao je veoma precizno obavljen”, prokomentarisao je Delpino.

Suđenje Mladiću nastavlja se u 7. decembra. On je optužen i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(justice-report.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime