Neslaganja o novom izgledu centra Skoplja

0
10

download (1)Makedonija – U centru glavnog grada Makedonije u toku je promjena izgleda fasada objekata, što državni budžet za sada košta 23,5 miliona eura.

U centru Skoplja je u toku promjena izgleda fasada objekata. Novi izgled zgrada vlasti planiraju uklopiti s projektom Skoplje 2014, u okviru kojeg je izgrađeno nekoliko administrativnih objekata, a postavljeno više od 50 spomenika historijskih ličnosti.

Ove promjene fasada državni budžet za sada koštaju 23,5 miliona eura, ali se očekuje da će troškovi biti i veći, izvijestila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Na upravnoj zgradi državne kompanije koja vrši prenos električne energije (MEPSO) jedna od glavnih investicija ove godine je nova fasada. Beton i staklo zamijenit će baroknim izgledom. Deset miliona eura bit će potrošeno za ovu namjenu.

Protivljenje NVO-a

Nevladine organizacije koje se protive projektu kažu kako bi se novac trebalo drugačije potrošiti.

Nikola Naumoski iz NVO-a Ploštad sloboda je kazao: “Sa deset miliona eura, koliko košta nova fasada ove već izgrađene zgrade, može se izgraditi 500 stanova i udomiti 500 porodica ili 2.000 građana. Praktično, svaki čovjek koji je danas na ulici u Skoplju može dobiti krov nad glavom samo uz pomoć novca uloženog u ovu fasadu.”

Dodatnih 9,3 miliona eura iz budžeta države bit će utrošeno za promjene na još jednoj zgradi.

“U toku su građevinski radovi na novoj fasadi zgrade Vlade Makedonije. Polovina objekta je još sa starom fasadom, a druga je u baroknom stilu, s ornamentima od gipsa”, izvijestila je Smilevska.

Protest građana

Planirane izmjene izgleda gradskog trgovinskog centra bile su razlog protesta građana prošle godine. Negodovali su zbog najavljenog baroknog stila na zgradi po kojoj je Skoplje prepoznatljivo.

Asocijacija arhitekata reagira na mijenjanje izgleda Skoplja. Bez ikakvog otpora realiziraju se krupni zahvati. Kažu, ubuduće će biti još lakše, jer se očekuje donošenje izmjena Zakona o gradnji.

Sanja Rađenović-Jovanović, predsjednica Asocijacije arhitekata Makedonije, rekla je: “Savet opštine i grada s odlukom može da utvrdi izgled već postojećih objekata za njihovo arhitektonsko oblikovanje. Mislimo da je to skandalozno, zato što se na taj način još jednom i ponovo devalvira, vređa i potcenjuje arhitektonska profesija, ne poštuje se stručnost.”

Konkurs za fasade

Ovih dana Grad Skoplje je raspisao konkurs za mijenjanje fasada na još 19 zgrada izgrađenih u vrijeme socijalizma.

“Finansijska sredstva bit će osigurana u saradnji s centralnim vlastima. Ove fasade koje mijenjamo su stare i nisu u duhu projekta Skoplje 2014. Zato će biti preoblikovane u ovom stilu”, kazao je Nedelčo Krstevski, glasnogovornik Grada Skoplja.

Arhitekti kažu kako ne mogu mnogo utjecati na ovaj proces.

Rađenović-Jovanović je kazala: “Interes za dijalog ne postoji, a institucije i zvanično postoje samo da bi izvršavale naređenja. Oni nisu dovoljno kompetentni, ali su dovoljno poslušni i spremni da budu nepitani da bi se sprovele nečije ideje.”

Procjene eksperata su da će svi građevinski zahvati na novom izgledu postojećih zgrada građane koštati blizu 50 miliona eura.

(aljazeera.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime