Nermin Ogrešević: Bošnjaci su narod koji je trenutno najugroženiji u BiH

0
4

Nermin Ogrešević: Bošnjaci su narod koji je trenutno najugroženiji u BiHNermin Ogrešević: Bošnjaci su narod koji je trenutno najugroženiji u BiH

Predsjednik A SDA kaže da se HDZ izborio za položaj Hrvata u BiH, a da SDA trguje na štetu Bošnjaka u koje se zaklinje

Predsjednik A SDA i dugogodišnji gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević predvodi politiku koja je u Unsko-sanskom kantonu već preuzela vlast, ali je nakon odluke BH bloka i bitan faktor u pregovorima za formiranje vlasti na nivou Federacije i većine kantona. Oni ne isključuju apriori nikoga, ali traže platformu postizbornih koalicija na bazi konkretnih rješenja i za sve nivoe vlasti.

Nakon sastanka predstavnika SBB-a, PDA i A SDA, saopćeno je da je dogovoren čvrst politički blok između ovih stranaka. Da li je to novi blok koji može prevagnuti i odlučivati o političkoj sudbini zemlje?

– Ovo nije bio naš prvi sastanak niti smo mi tek u utorak dogovorili da ćemo djelovati zajedno. SBB, PDA i A SDA kao blok sarađuju već od izbora i kroz ovaj sastanak mi smo jedino potvrdili naše opredjeljenje da i ubuduće tu našu saradnju nastavimo, radilo se ovdje o nekim eventualnim koalicionim pregovorima ili o već postojećim koalicijama.

Redovan susret

Jer ima mjesta, kao što je naprimjer Unsko-sanski kanton, gdje je naša saradnja već zaživjela u praksi.

Također je saopćeno da se neće iznositi detalji dogovora. Važi li to i za A SDA, i ako je tako, zašto?

– Ne bih ovdje govorio o detaljima iz prostog razloga jer je u pitanju jedan redovni radni sastanak među predstavnicima naše tri stranke. To da je dobio više medijske pažnje od onih prethodnih ne znači da su na njemu donošene neke prijelomne odluke. Imamo kontinuitet saradnje i planiramo ga održavati i u narednom periodu.

Visoki dužnosnik SBB-a Damir Arnaut izjavio je da nije patriotski koalirati sa SDA. Kome se onda vlast prepušta i da li je to najbolje rješenje?

– Jasan i utemeljen je, po mom mišljenju, stav BH bloka, koji zbog ideoloških razloga ne želi sarađivati s tri nacionalne stranke. Što se tiče ostalih političkih stranaka, neke od njih još nisu ni pristupile zvaničnim pregovorima, a lično smatram da je pogrešno apriori odbacivati mogućnost da se s nekim sjedne za sto. Uostalom, BH blok je svoju odluku donio nakon zvaničnih razgovora sa Bakirom Izetbegovićem.

image
LIDER A SDA NAJAVLJUJE KONKRETNE ODLUKE O UČEŠĆU U VLASTI

Šta se konkretno A SDA tiče, mi smo na sebe već preuzeli određene obaveze, prije svega u USK-u i ZDK-u i tih obaveza ćemo se pridržavati. Kad su u pitanju drugi nivoi vlasti, odluku o našim narednim potezima ćemo donijeti zajedno s našim partnerima iz SBB-a i PDA. Nismo još razgovarali o toj temi, ali vjerujem da će u skorijem roku pasti neke konkretne odluke.

Vlast se ne mora formirati sa učešćem SDA i Unsko-sanski kanton je najbolji dokaz za to. Brojne opcije su, dakle, otvorene i mi ćemo razgovarati i o alternativama SDA.

Šta to znači po svim nivoima vlasti i hoćemo li imati situaciju da različiti nivoi ne sarađuju ako različite stranke budu činile vlast na različitim nivoima?

– Stav da ako nema vertikale vlasti, onda nema ni saradnje, zastupa prije svega SDA. Ja mogu govoriti iz perspektive A SDA i mislim da smo u Unsko-sanskom kantonu dokazali da različite stranke na različitim nivoima ne moraju nužno značiti opstrukcije i blokade. Mi smo u Krajini u protekle dvije godine imali ogroman problem, jer je kantonalna vlast svjesno odbijala da sarađuje sa načelnicima općina koji, sa izuzetkom Sanskog Mosta, dolaze iz drugih stranaka. Imali smo situaciju da je premijer iz SDA svjesno zaobilazio načelnike, organizovao posjete pojedinim mjesnim zajednicama gdje je imao “svoje” ljude. Kad je na njegovo mjesto došao premijer iz A SDA, on je među svojim prvim potezima organizovao sastanak sa svim načelnicima, bez obzira na stranačku pripadnost i prekinuo je tu pogubnu praksu svog prethodnika.

Dakle, sve je stvar dobre volje. Ako procesima upravljaju ozbiljni ljudi, ljudi kojima su prioritet potrebe građana, a ne uskostranački interesi, onda nema nikakvih prepreka da različiti nivoi predvođeni različitim koalicijama sarađuju bez ikakvih problema.

Da li vi u A SDA čujete žalbe boraca, poljoprivrednika i ostalih koji su u lošoj poziciji zato što još nije usvojen federalni budžet?

– Itekako, i da vas podsjetim da su naši zastupnici glasali u Predstavničkom domu za budžet po hitnom postupku, upravo da izbjegnemo ovakvu situaciju, dok je Unsko-sanski kanton među prvima izabrao delegate za Dom naroda. Mislim da je A SDA u ovoj situaciji jedna od malobrojnih stranaka koje mogu čista obraza izaći pred poljoprivrednike i pred borce.

Na kraju, smatrate li da su SDA i HDZ doprinijeli stanju kakvo imamo i može li se s njima ići u rješenja ako priznajete da su oni dio problema?

– HDZ je nadmoćno pobijedio u hrvatskom korpusu i postoje razlozi za tu pobjedu. Ova se stranka na svim poljima znala izboriti za određene benefite za Hrvate. HDZ vodi danas brojna strateški bitna ministarstva, javna preduzeća, ustanove, ima jaku poziciju u pravosuđu. Ako pripadnici HVO-a ne ostvare neku pogodnost, onda je ne mogu ostvariti ni pripadnici Armije RBiH.

Hljeba, a ne igara

Dakle, ako su Hrvati zadovoljni i ako su to zadovoljstvo politikom HDZ-a pokazali na izborima, onda mi ovdje nemamo o čemu da raspravljamo i trebamo poštovati njihovu volju. Za to vrijeme SDA, dok udovoljava zahtjevima i željama HDZ-a, nije riješila nijedan konkretan problem Bošnjaka. Ali je usavršila metode manipulacije masama kroz vještačke krize. Posljednji primjer je ideja o apelaciji o imenu Republike Srpske, iz koje se i sama SDA povukla nakon 24 sata. No, takvih primjera ima koliko hoćete. Čim SDA nema odgovor na neko pitanje, odmah se dosjeti povratnika u RS-u. Ovdje bih kolegama iz SDA dao savjet da im je, ako žele praviti većinu s drugim probosanskim strankama, vrijeme da počnu predlagati konkretna rješenja kroz koja bi bošnjački narod mogao osjetiti realni boljitak, a ne retoričke figure od kojih običan čovjek nema nikakve koristi. Dakle, manje igara, više kruha. Realno, Bošnjaci su narod koji je trenutno najugroženiji u BiH.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime