Nermin Bošnjak: Osvjetlali smo obraz BiH u karateu

0
209
  • download (2)Zenica – Nermine, prije svega čestitke tebi i tvojoj ekipi na postignutom uspjehu. Možeš li nam reći ko je bio u sastavu ekipe i kojim uspjehom ste osvjetlali ime naše zemlje?

“Ekipu iz BIH je predvodio predsjednik Sportskog Društva Shotokan Karate-a BIH (SDSKBIH) gospodin Hamzić Semir, kao i predstavnici Karate Saveza FBiH.

Na 6th. EUROPEAN SHOTOKAN CHAMPIONSHIPS I WORLD SHOTOKAN CUP Reprezentacija BiH osvojila je 4 zlatne 8 srebrenih i 12 bronzanih medalja.

KK Ha Se Karate Do Zenica su predstavljali Bošnjak Nermin, Hodžić Denis, Bernardo Bajalica i Bašić Kenan, na čelu sa instruktorom Hamzić Semirom, majstor karatea crni pojas 7.DAN.

U pojedinačnim disciplinama zlatne medalje osvojili su Melisa Porčić, Alem Mandžuka, Elmedin Ohran i Nermin Bošnjak.

Srebrene medalje su osvojili Nuhagić Ševad, Salih Krnjić, Bilal Krnjić, Dajana Šimunović te Nejra Talović (kate i borbe) kao i Bernardo Bajalica i Denis Hodžić.

Bronzane medalje su osvojili Miralem Mandžuka, Melisa Porčić (kate), Grabus Zedin, Dajana Šimunić (kate), Eldin Mujagić, Kenan Basić, Benjamin Talović i Nermin Bosnjak (borbe).

Ekipno borbe – Seniori Bronzana medalja su osvojili Miralem Mandžuka, Alem Mandžuka, Nermin Bošnjak, Bernardo Bajalica i Denis Hodžić.

U dječijoj kategoriji (Ekipno borbe 10-11 i 12-13 godina) osvojene su dvije bronzane medalje.”

  • Možete li nam reći nešto više o samom takmičenju i konkurenciji na prvenstvu?

“6th. EUROPEAN SHOTOKAN CHAMPIONSHIPS I WORLD SHOTOKAN CUP koje je odrzano 3., 4. i 5.10.2014.godine u Tirani/Albanija. Učešće je uzelo 25 država sa 800 takmičara. Takmičenje se odrzavalo po WSKU pravilima (do dvapoena) I po WKF pravilima (do osam razlike)” kazao je za Sigma.ba magazin Nermin Bošnjak.

  • Koliko dugo si u karate svijetu i koje su to najveće prepreke za postizanje uspjeha kad je u pitanju pomenuti sport u našoj zemlji?

“Karate sam počeo trenirati 1998. godine u KK Hasen DO Zenica, sadašnji KK Ha Se Karate Do Zenica. Sada sam majstor karatea crni pojas 4. DAN, licencirani Glavni trener kluba, licencirani državni sudija, licencirani ispitivač za pojaseve. Član sam reprezentacije od 2006. godine i od tada sam predstavljao BIH u Srbiji, Italiji, Njemačkoj, Slovačkoj, Škotskoj, Turskoj, na Kosovu i u Albaniji. Osvajač sam brojnih medalja sa Svjetskih i Evropskih prvenstava, a najznačajnije su sa Svjetskog prvenstva sa Kosova dvije bronzane medalje, kao i sada iz Albanije zlatna i dvije bronzane.

Najveće prepreke za postizanje uspjeha u našoj zemlji jesu nesuglasice oko ujedinjenja karatea na prostoru BIH i čiji je karate najispravniji.

Druga najveća prepreka jesu finansije (novčana sredstva), koja su potrebna za što kvalitetnije treniranje, zatim odlaske na kontrolne mečeve i lokalna takmičenja, razne pripreme reprezentacija, kao i nabavke sportske opreme i sam odlazak na prvenstvo.”

  • Da li imate podršku zajednice i vlasti, i ko vas to najviše podržava u vašem napredovanju?

“Podrška lokalne zajednice i vlasti je na izuzetno niskom nivou i uvijek kasni, tj. da odobrena sredstva znaju kasniti i po godinu dana. A često se desi i da nemamo nikakve podrške” napominje Nermin.

“Najveću podršku imam od porodice, što je osnovno i najvažnije.”

“KK Ha Se Karate Do Zenica na čelu sa instruktorom Semirom Hamzićem je oslobodio članove prve ekipe da plaćaju članarinu klubu, kao i u najčešćim slučajevima samo učešće na lokalnim turnirima, pa često i same odlaske na velika prvenstva. KK Ha Se Karate Do Zenica je u nekoliko navrata imao sponzore/donatore za članove kluba kao što su firme Almy, Budo, ZIM, bh Telecom, Dilaver, itd.

Kada bi predstavnici vlasti iz Općine i Kantona, pa čak i FBIH i same države BIH, malo bolje otvorili oči i pogledali koji je to sport, klub, kao i koji su to članovi najtrofejniji i ko to najbolje predstavlja našu Državu, pa da prema tome raspoređuju novčana sredstva i stimulacije (stipendije) mislim da bi to puno pomoglo u daljnjem treniranju i pripremanju za lokalna takmičenja, kao i Evropska i Svjetska prvenstva.”

  • Koji su vam planovi za budućnost i šta biste poručili mladima u našoj zemlji? Na kojim greškama trebaju da uče? Možda neka poruka, savjet?

“Planovi za budućnost, lagano se vratiti svakodnevnim treninzima u klubu i radu sa djecom. Nadati se da će u što kraćem roku se ujediniti karate na nivou BIH. Čekati okupljanje reprezentacije u januaru, kao i sam program aktivnosti (takmicenja,priprema,prvenstava) za slijedeću 2015. godinu.

Mladima bih poručio da izađu iz kuća i stanova, te se upisu u sportska udruženja, NVO, ali da se sklone sa ulice, od svih poroka. A pri odabiru sportskih udruzenja (klubova) da obrate pozornost na historiju kluba, tj. ko je trener kluba, da li je klub imao neke zapažene rezultate i kada, da li je napravio neke dobre takmičare i da li ih sada ima, kao i koji su planovi kluba za ubuduće.

MENS SANA IN CORPORE SANO (lat. U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH)” rekao je u razgovoru za magazin Sigma.ba bh. karatista Nermin Bošnjak.

(sigma.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime