Neodgvorono ponašanje Predsjedništva BiH

0
1

 news-2013-Septembar-sasa_magazinovic_584597080Sarajevo – SDP BiH još nije upoznat sa tekstom budžeta BiH za narednu godinu, jer ga Predsjedništvo BiH nije blagovremeno dostavilo Parlamentu BiH, što je izuzetno neodgovorno, izjavio je za Vijesti.ba predsjedavajući Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović.

“Nažalost, tekst budžeta još nismo dobili. Predsjedništvo BiH svjesno je rokova za usvajanje budžeta na svim nivoima vlasti, što je uslov za finansijsku stabilnost BiH. Parlament BiH spreman je da održi sjednicu na kojoj će razmatrati budžet, ali je Predsjedištvo BiH onemogućilo tu namjeru izbjegavanjem da, kao predlagač, dostavi materijal”, poručio je Magazinović.

Napominje da je za SDP BiH prihvatljiv Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza za 2014. godinu, koji je ranije utvrdilo VIjeće ministara BiH, a prema kojem budžet iznosi 1.796.392.968 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primitci na razini 2013. godine i iznose 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga su 846.392.968 KM i veći su za 57.916.958 KМ ili sedam posto u odnosu na proračun prethodne godine.

Podsjećamo, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Bećirović izjavio je danas da, i pored spremnosti ovog doma da hitno razmatra i odobri budžet BiH za iduću godinu, ni danas, više od 24 sata nakon što je izglasan, u Parlamentu nije dostavljen njegov tekst.

“Takvim neozbiljnim pristupom i odnosom prema ustavnim nadležnostima, Predsjedništvo BiH nanosi nesagledivu štetu BiH i potpuno onemogućava najviši zakonodavni organ BiH da obavlja svoju Ustavom definisanu funkciju”, navodi se u saopštenju predsjedavajućeg Predstavničkog doma.

Nakon toga, oglasilo se Predsjedništvo BiH, u čijem se saopštenju navodi da je, po okončanju vanredne sjednice, usvojeni budžet dostavilo Ministarstvu finansija i trezora BiH na tehničku doradu i izmjene.

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pojašnjeno je da je Ministarstvo finansija i trezora BiH po prijemu budžeta obavijestilo Predsjedništvo BiH da nije u mogućnosti do ponedjeljka, 9. decembra, izvršiti tražene izmjene i korigovani tekst dostaviti Predsjedništvu BiH.

No, prijedlog Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, koji je juče usvojilo Predsjedništvo BiH, nije zvanično dostavljen Ministratvu finansija i trezora BiH, niti su dostavljeni zaključci sa jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH u vezi s tim, tvrde iz Ministarstva.

Kako je u saopštenju istaknuto, Ministarstvu finansija i trezora BiH neformalno je dostavljena izmjena Nacrta zakona o budžetu za 2014. godinu, koju je predložio bošnjački član Predsjedništva BiH, uz izmjene zbirnog bilansa rashoda po ekonomskim kategorijama.

Važno je istaknuti i da član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije glasao za Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, nakon što druga dva člana Predsjedništva nisu prihvatila njegove prijedloge o smanjenju nekih stavki u budžetu.

Predsjedništvo BiH je juče utvrdilo prijedlog ovog zakona sa dva glasa za – predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, i jednim protiv – člana Predsjedništva Nebojše Radmanovića.

Parlament BiH nadležan je za odobravanje budžeta tek nakon što mu Predsjedništvo BiH dostavi svoj prijedlog.

Zbog nužnosti obezbjeđenja naredne tranše po stand-by aranžmana sa MMF-om, entitetski i budžet BiH trebalo bi da budu usvojeni najkasnije do 9. decembra.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime