Neodgovoran odnos aktuelne vlasti prema usvajanju budžeta

0
0

news-2013-Septembar-belkic_velika_619825366 Sarajevo – Ukupan odnos aktuelne vlasti prema usvajanju državnog budžeta za narednu godinu krajnje je neodgovoran i nekorektan, smatra poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Beriz Belkić.

“Osim činjenice da je Predsjedništvo BiH, kao oficijelni predlagač budžeta, prekršilo Ustavom utvrđene rokove, imamo situaciju da budžet za 2014. godinu praktično predlaže opozicija. Tu prvenstveno mislim na dva člana Predsjedništva BiH”, rekao je Belkić za Vijesti.ba.

Podsjećamo, zbog nužnosti obezbjeđenja naredne tranše po stand-by aranžmanu sa MMF-om, entitetski i budžet BiH trebalo je da budu usvojeni najkasnije do 9. decembra. No, prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu Predsjedništvo BiH tek je juče uputilo Parlamentu BiH,
nakon čega je Kolegiji odlučio da u četvrtak, 12. decembra, zakaže sjednicu Predstavničkog doma na kojoj će biti raspravljano o budžetu BiH za 2014. godinu.

Rukovodstvo Predstavničkog doma iskoristilo je pauzu i otputovalo u dvodnevnu posjetu Jordanu. U delegaciji su predsjedavajući Denis Bećirović i njegov zamjenik Božo Ljubić.

“Umjesto da bude u pripravnosti i da popravlja što se popraviti može, rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamenta BiH dozvolilo je sebi da bude van zemlje, što je krajnje neodgovorno”, ističe Belkić u izjavi za naš portal.
Na upit o polemikama i međusobnim optužbama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića i SDP BiH u vezi s budžetom za 2014., Belkić ističe da je to posljednje pitanje o kojem bi se trebalo na takav način komunicirati.

“Nastavlja se praksa neodgovornosti i nerazumijevanja činjenice da se radi o pitanjima od posebnog interesa za funkcionisanje državnih i entitetskih institucija”, smatra Belkić

Usvajanje državnog budžeta za 2014. očekuje krajem tekuće godine.

“Budžet je dogovoren izvan Parlamenta, kroz odluke Fiskalnog vijeća i dogovore lidera političkih partija. Parlament će praktično biti u poziciji protočnog bojlera jer neće biti u prilici da podnosi amandmane”, zaključuje Belkić.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime