Neobično u donjem vakufu Jusuf Malkić ubio 52 zmije na jednom mjestu!

0
25

Prethodnih godina rijetko se moglo čuti da se zmije pojave u septembru. Međutim, u selu Šahmani kod Donjeg Vakufa u drugoj polovini oktobra Jusuf Malkić je na jednom mjestu našao i ubio čak 52 zmije.

– Kada smo čistili prostor stare napuštene kuće, vidjeli smo veći broj zmija. Bilo ih je svuda. Jednostavno da čovjek ne povjeruje odakle izlaze. Najviše ih je bilo ispod stepeništa. Vjerovatno su ih visoke temperature izmamile iz gnijezda. Nisu bile sve velike, bilo ih je dosta manjih. Na kraju kada sam brojao bilo ih je čak 52 – kazao je Malkić.

Kako dodaje, područje na kojem on živi specifično je za zmije bjelice.

–  U neposrednoj blizini protiče potok, a i ljudi rijetko navraćaju na to područje, što je za zmije pravo mjesto za kvalitetan boravak – rekao je Jusuf Malkić za Bug.ba.          .

Stručno mišljenje o ovom nesvakidašnjem slučaju dao je dr. vet. Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.

-Riječ je o zmiji bjelici, tačnije Eskulapova zmija (Zamenis longissimus), koja je neotrovnica. Potiče iz roda guževa. Odrasli su u prosjeku dugi oko 140-180 cm. Glavnu prehranu čine im miševi i štakori, ponekad i gušteri. Žive otprilike 25-30 godina u divljini. Zanimljivo je da po ljetnim vrućinama odrasla bjelica svaki treći dan ulovi jednog miša, a plijen obično davi. Važno je naglasiti da zmije u ekosistemima imaju vrlo važnu ulogu u kontroli, veličini populacije sitnih sisara kao što su miševi voluharice itd. – kaže dr. vet. Ajdin Bašić, direktor Veterinarske stanice Bugojno.

dr-ajdin-basic

– Pretjerano velike populacije sitnih sisara ne samo što uzrokuju štetu prirodnih dobara (usjeva) nego djeluju i kao podloga za širenje mnogih bolesti od kojih su neki za ljude čak smrtonosne, kao što je mišja groznica itd. Poznato je da se iza epidemije kuge, bolest najbrže širila u gradovima, gdje nije bilo zmija da održavaju prirodnu ravnotežu, smanjuju broj glodavaca. Na seoskim područjima bolest se širi vrlo sporo ili se uopće ne pojavljuje jer su zmije i drugi predatori kontrolirale brojnost glodavaca – dodaje Bašić.

Izvor: AvazBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime