Nema podjela niti borbe za čelnu poziciju SDA

0
16

news-2012-September-asim_sarajlic_sda_capljina_312636481Sarajevo – Stranka demokratske akcije (SDA) pozdravlja novi pristup Evropske unije prema BiH u procesu priduživanja naše zemlje toj asocijaciji. Potpredsjednik Stranke Asim Sarajlić je na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da samo odgovornim i ozbiljnim pristupom Evropske komisije te odgovornim i ozbiljnim pristupom domaćih snaga moguće je prekinuti višegodišnji zastoj BiH na putu prema evroatlantskim integracijama.

– Izražavamo zadovoljstvo opredijeljenošću zemalja EU koje nastavljaju podržavati teritorijalni integritet BiH i koji osuđuju neprihvatljive secesionističke retorike u našoj zemlji.

Ponovljena je poruka da je BiH država i da samo ona može biti članica EU, odnosno da je jedini subjekt koji će voditi pregovore s Unijom – kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima BiH je potrebna pojačana vašingtonsko-briselska inicijativa da bi se BiH pokrenula iz trenutnog zastoja i ostvarila napredak na EU putu.

– To je moguće ostvariti uz ozbiljniji i aktivniji pristup EU, ali i obeshrabrivanjem snaga u BiH koje EU i NATO put pokušavaju zloupotrijebiti za dodatne dezintegracije. U tom smislu, evropski ministri vanjskih poslova jasno su upozorili da neće proći pokušaji da se implementcija presude „Sejdić-Finci“ iskoristi za dodatne podjele unutar BiH, jer to nije cilj presude – kazao je Sarajlić.

Nažalost, naveo je, pokušalo se iskoristiti apelaciju Sejdića i Fincija „da se u BiH postignu ciljevi koji se ratom nisu mogli postići“.

Osvrćući se na posljednju sjednicu Predstavničkog doma PSBiH, Sarajlić je kazao da su imali „farsu oko plaća bh. zvaničnika“.

Naveo je da je SDA podnijela niz inicijativa i da su na zakon koji je predložio predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Milorad Živković imali tri amandmana od kojih su dva usvojena u komisijskoj fazi.

– Kad se vidjelo da smo spremni prihvatiti prijedlog zakona koji je punudio Živković, kad se vidjelo da ćemo mi to prihvatiti i bez amandmana koji je utvrđivao koeficijente, ostali su amandmani ugrađeni, onda je krenula ta farsa, cjelodnevna sjednica. Zapravo se vidjelo da oni koji su se zdušno zalagali u medijima za smanjenje plaće, zaprovo to i ne žele – kazao je Sarajlić.

Po njegovim riječima, iskorištena je prilika da se kroz zaključak ova tačka odgodi i proslijedi Vijeću ministara BiH na izjašnjavanje, „a zapravo svi u parlamentu znaju da će Vijeće ministara dati negativan stav o tome“.

– Mi ćemo nastaviti s našim inicijativama i pokrenut ćemo ponovo proceduru i u komisiji i prema parlamentu. SDA će i dalje insistirati da se kroz izmjene postojećih zakonskih rješenja plaće poslanicima i delegatima trebaju smanjiti odmah – kazao je Sarajlić.

Govoreći o stanju u Stranci, istaknuo je da SDA odbacuje, kao zlonamjerne, speklulacije pojedinih krugova o navodnim podjelama u SDA.

Po njegovim riječima, jasno je da to neke rivalske stranke i pojedini lobiji priželjkuju i ne kriju da navijaju za takav scenarij.

– Boje se snaga SDA i njene ubjedljive pobjede na narednim izborima. U svojim prljavim politikantskim igrama manipularaju čak i bolešću predsjednika SDA Sulejmana Tihića – kazao je Sarajlić.

Na njihovu žalost, istaknuo je, podjela u SDA nema kao ni borbe za čelnu poziciju u Stranci. Rukovodstvo ove stranke radi u punom kapacitetu i predsjednik Tihić je u potpunosti uključen u pripremu i donošenje odluka.

Sarajlić je kazao da u potpunosti odbacuju „zlonamjerno fabrikovanje spekulacija o nejedinstvu i u Kantonalnom odboru SDA Sarajevo“.

Govoreći o imenovanju rukovodilaca u policijskim strukturama na nivou BiH, Sarajlić je kazao da je žalosno i zabrinjavajuće da, recimo, u SIPA-i nema nijednog Bošnjaka na rukovodnoj poziciji.

SDA je još jednom najoštrije osudila „maltretiranje srebreničkih majki od MUPRS-a“.

Na novinarsko pitanje da li je zainteresiran za poziciju predsjednika SDA, Sarajlić je kazao da ne razmišlja o mjestu predsjednika SDA.

– Timski sam igrač i želim biti dio tima i nadam se da ću biti dio tima. Iako sam bio zamjenik i potpredsjednik, nemam danas ambicije da budem predsjednik SDA- kazao je Sarajlić novinarima.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime