Nema dužih zastoja u BiH, na granicama se čeka do 30 minuta

0
12

Nema dužih zastoja u BiH, na granicama se čeka do 30 minuta

Odžak, Pale, Brčko, Goražde – Prema prikupljenim podacima iz BIHAMK-a, ovoga jutra nema dužih zastoja u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Uslovi za vožnju su povoljni, a frekvencija vozila umjerenog intenziteta. Zbog radova na sanaciji dilatacionih naprava na dva mosta na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Sarajevo sjever, saobraćaj se (u dužini od cca 4 km) odvija dvosmjerno, desnom kolovoznom trakom.

Zbog oštećenja kolovoza na magistralnom putu M-5 Tranzit kroz Sarajevo, izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi iz smjera Pala koriste alternativni pravac Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta- Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad. Kraći zastoji mogući su na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi, a izdvajamo putne pravce: Konjic-Jablanica, Jablanica-Prozor, Doboj-Gračanica, Čapljina-Stolac i Jajce-Banja Luka. Vozače molimo za opreznu vožnju i obavezno poštivanje privremeno postavljene saobraćajne signalizacije. Na GP Doljani na izlazu iz BIH čeka se oko 30 minuta. Na ostalim graničnim prijelazima nisu zabilježena duža zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, do 31.08. na snazi je obustava saobraćaja za teretna vozila na graničnom prelazu Brčko-Gunja. Apeluje se na vozače da prije polaska na put provjere svu potrebnu dokumentaciju, kao i važnost svih dokumenata neophodnih za prelazak granice.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4

Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrižja odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu signalizaciju. Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-5

Tranzit kroz Sarajevo- izmjenjen je režim saobraćaja. Vozila do 7,5 tona i autobusi koriste alternativni pravac iz smjera Pala i to Bistrik-Hamdije Kreševljakovića-Terezija-Vraca, dok je za sva ostala vozila alternativni pravac prolaz kroz grad. Iz suprotnog smjera vozila do 7,5 tona i autobusi koriste pravac Dolac Malta- Azize Šaćirbegović-raskrižje Vraca-Terezija-Bistrik, a za sva ostala vozila alternativni pravac je prolaz kroz grad. Trg Maršala Tita u Bihaću – zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom. Dubovsko (križanje sa regionalnim putem R-408 za Kulen Vakuf) radovi na izgradnji raskrsnice , zbog čega se u vremenu od 08 do 16 sati saobraćaj odvija naizmjenično-jednom trakom. M-6 Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline) u toku su sanacioni radovi, od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-6.1

Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine. M-14.1 Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu “Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja.

M-15

Glavica-Priluka sanacioni radovi, saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-16

Jajce- Banja Luka (lokalitet Lučina) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom. Karanovac-Crna Rijeka (u mjestu Bočac) zbog radova na izgradnji obilaznice saobraća se naizmjenično-jednom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

M-16.2

Jablanica-Prozor sanacioni radovi na dvije lokacije, naizmjenično propuštanje vozila.

M-17

Konjic-Jablanica zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine. Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18

Živinice zbog izvođenja radova na izgradnji raskrsnice, saobraćaj se odvija alternativnim pravcima u neposrednoj blizini (iz smjera Tuzle lokalnom cestom pored tvornice namještaja Konjuh, a iz pravca Sarajeva jednom prometnom trakom preko pomenutog raskrižja). Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja.

M-18.1

Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona. R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna. R-465 Maglaj-Zavidovići (Podborik), zbog deminiranja na snazi su povremene polusatne obustave radnim danima od 08:30 do 15 sati. R-474 Prnjavor-Doboj (Gornja Vijaka2-Razboj u mjestu Dragalovci) – zbog radova na izgradnji saobraćajnice i mosta preko rijeke Ukrine, na snazi su povremene potpune obustave saobraćaja u trajanju do 45 minuta. R-476 Dariva-Hreša, zbog sanacionih radova u vremenu od 08 do 16 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Vlakovo, Halilovići i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice sa ulicom Igmanska).

MOSTAR

Zbog sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj za vozila preko 7 tona na sjevernom ulazu u Mostar (na dijelu od Zalika do Narodnog pozorišta). Alternativni pravac za ovu kategoriju vozila je južni ulaz u Mostar.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime