Nelegalna eksploatacija mineralnih sirovina

0
22
rtvusk109557255 (1)Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bihać, Bosanska Krupa – USK već duži niz godina vodi borbu sa nelegalnom eksploatacijom minerlanih sirovina, prije svega kamena. U posljednih četiri godine  Kantonalna uprava za inspkecijske poslove, zajedno sa ostalim nadležnim organima, intenzivirala je aktivnosti na suzbijanju ove negativne pojave. Uprkos tome na području Kantona još uvijek ima stotinjak nelegalnih lokacija.

Zbog toga su kantonalni, ali i budžeti ovdašnjih općina oštećeni za ogromna sredstva, koja je teško procijeniti. Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, u saradnji sa drugim nadležnim organima, zbog nelegalne eksploatacije mineralnih sirovina, najčešće kamena, na području gotovo svih općina USK izvršili su zatvaranje određenih lokacija. Po dva lokaliteta zapečaćena su na području općina Bihać, Bosanska Krupa i Sanski Most, jer nisu imale potrebnu dokumentaciju za vršenje ekploatacije, doznajemo u Kantonalnoj upravi.

„Ovom prilikom želim reći da smo mi inspekcijskim kontrolama ustanovili da na području USK na žalost ima stotinjak nelegalnih lokacija. U fazi smo sad sa općinama dogovora da te lokacije zapečatimo“, kazao nam je Nihad Mujkić, direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Mujkić je pohvalio načelnika Općine Bosanski Petrovac, koji je inspektorima u roku od 15 dana omogućio da zapečate sve nelegalne lokacije na području te općine, što je urađeno u roku od tri dana.

„Moram da priznam da je jedan od prvih, iako smo najzadnji bili kod njega, kod načelnika Općine Bosanski Petrovac. Mi smo u saradnji sa njegovim službama i sa našom rudarskom inspekcijom već zapečatili 5-6 nelegalnih kamenoloma“, kazao je Enes Demirović, predsjednik Komisije za koncesije USK.

Ovaj primjer trebale bi slijediti i ostale ovdašnje općine, jer samo zajedničkim djelovanjem može se spriječiti nelegalna eksploatacija, zbog koje su na gubitku i kantonalni, ali i općinski budžeti. Pozitivan odgovor inspekciji došao je i iz Općine Bihać, koja će nakon zajedničkog obilaska, inspektorima pripremiti uvjete za pečaćenje nelegalnih lokacija

„Prošle su dvije godine, evo i treća, od usvajanja kantonalnog zakona i taj rok od dvije godine nekakvog prilagođavanja svih da se uvedu u sistem, da dobiju koncesiju mislim da je istekao i da ćemo ove godine sve one lokacije, koje nemaju koncesiju zapečatiti“, dodao je Mujkić.

Koliko je država oštećena zbog nelegalne eksploatacije, teško je reći. Prema nekim procjenama kubik neprerađenog kamena na tržištu košta sedam do 10 KM, a 15 maraka i više košta izdrobljeni kamen, ali se ne može procijeniti koliko je kamena dnevno moguće iskopati. Doda li se tome i PDV, sigurno je samo da se radi o milionskim ciframa.

(mojusk.ba)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime