Nekoliko stotina učenika Medicinske škole poručilo: Ne damo Kenana!

0
45

nekoliko-stotina-ucenika-medicinske-skole-porucilo-ne-damo-kenanaSarajevo, Visegrad – Od njih bi i dosta stariji i ozbiljniji imali šta i trebali mnogo naučiti. Situacija koja ih je ujedinila je svakidašnja u Bosni i Hercegovini i svi preko ovakvih i sličnih stvari prelaze šutke, obore glavu i pomire se s tim.

Međutim, učenici Srednje medicinske škole na Jezeru nisu se htjeli bez izgovorene riječi i jasne poruke pomiriti sa činjenicom da u nastavnom kadru njihove škole više nema mjesta za profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja Kenana Sućesku. Okupili su se jučer u velikom broju na platou ispred Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja, te mirnom šetnjom uputili se prema školi kako bi menadžmentu uručili peticiju sa potpisima nekoliko stotina bivših i sadašnjih učenika.

Smjena profesora

– Ni za koga ne možemo reći da je organizator, jer ovo je volja svih nas okupljenih danas ovdje. Preko društvenih mreža smo razgovarali, dopisivali se i odlučili nešto poduzeti kako se ne bi desila ova nepravda. Profesor Sućeska je tri godine nama predavao tjelesni i zdravstveni odgoj i u tom periodu smo postizali zaista dobre rezultate. Niko nije izbjegavao časove, svi smo ih željno iščekivali i radovali im se. Vrijedno smo radili i obavljali sve zadatke. Nikada nikakav problem nismo imali, a sa profesorom smo razgovarali i o ostalim predmetima, objasnio bi nam neke stvari koje je mogao, stalno uticao na nas da se obrazujemo i učimo, kaže A. M. (ime i prezime poznati redakciji), jedan od učesnika protesta, i dodaje kako je profesor Sućeska prije svega bio veliki čovjek i prijatelj svakom od učenika, a onda profesor.

Učenici ističu kako nisu bili ni obaviješteni o otkazu profesoru, te da nije bilo nikakvog razloga da se to uradi. Naglašavaju kako su zgroženi neuvažavanjem volje učenika, koji su stub svake škole i kompletnog sistema obrazovanja. Zato su odlučili iskoristiti svoje demokratsko pravo i izraziti mišljenje o postupcima menadžmenta škole.

– Danas smo ovdje da damo podršku našim mlađim kolegama i profesoru koji je za vrlo kratko vrijeme zadobio poštovanje svih nas. Iako nismo više u ovoj školi, vrlo smo uspješni studenti, vjerujemo kako se nešto ovako nije trebalo desiti. Profesor Sućeska nas je u pravom smislu spremao za život, puno s nama razgovarao i u nama budio ljubav prema školi i knjizi. Tek sada vidimo kolika je vrijednost ovog čovjeka, ističe jedna od bivših učenica Srednje medicinske škole.

Direktorica Srednje medicinske škole Jasminka Kulić jučer nije željela komentarisati trenutni status profesora, samo je kratko istakla da je “proces” u toku, te da nam više informacija mogu dati u Ministarstvu obrazovanja KS-a i Inspekciji rada KS-a.

Iz Ministarstva obrazovanja i Inspekcije rada nismo jučer dobili odgovor, ali jesmo od Halila Sućeske, oca najomiljenijeg profesora u Srednjoj medicinskoj školi.

Šikaniranja

– Ovaj Bajram mi je teži nego onaj 1992. godine, kada sam sa petoricom braće stao na branik BiH. Od početka školske 2011/2012. godine, kada je moje dijete sklopilo ugovor na određeno, počela su šikaniranja. Ubrzo je na mjesto pripravnika došao mladić koji je odradio pripravnički staž i nakon toga, bez ikakvog konkursa, primljen na radno mjesto profesora tjelesnog odgoja, također na određeno. U međuvremenu je oduziman broj časova mome sinu, a prebacivan pripravniku. Molio sam, tražio, pitao, hodao od Ministarstva obrazovanja, škole, do Inspekcije rada, a u međuvremenu su mom sinu po isteku ugovora davani novi, uvijek na određeno. Međutim, nedavno je raspisan novi konkurs na određeno do 31. augusta 2014. godine i moje dijete se prijavilo kao i svaki put do tada. S obzirom na to da je magistar, te da je imao najduži radni staž i idealne preporuke svih direktora koji su se promijenili u školi, izabran je kao kandidat sa najvećim brojem bodova i potpisao je ugovor. Nakon samo nekoliko dana u školu je došla Inspekcija rada i taj ugovor, potpisan i od nove direktorice Jaminke Kulić i mog sina, proglasila nevažećim, jer nije ispoštovan uslov privilegije pri zapošljavanju djece ratnih vojnih invalida. Mom sinu je ponuđen ugovor na određeno, najdalje do tri mjeseca, koji je potpisao i u petak mu je rečeno da on ističe, sa suzama govori Halil i apeluje na sve strukture da se ova odluka revidira i pozitivno riješi, jer i Halil je bio pokretač otpora, pripadnik Patriotske lige, pripadnik Armije BiH do samog kraja rata, a u toku rata je izgubio i brata.

Halil naglašava kako su se učenici organizovali sami. Njegov sin Kenan nije ni bio u Sarajevu kada su se učenici počeli organizovati i nije znao za ta dešavanja.

– Učio sam ga da bude prije svega čovjek, profesionalac i prijatelj. Da poštuje nadređene i da ni s kim ne dolazi u konflikt. Upravo to ga je izgleda koštalo radnog mjesta o kojem je maštao cijeli život i u koje je uložio svaki atom svoje snage. O ovom slučaju upoznati su i u Ministarstvu, ali nikada nisu željeli ovaj problem da riješe, nego su sve papire i dokaze gurali u ladicu, zaključuje Sućeska.

(oslobođenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime