Neko želi da ukrade budućnost Bosanskog Petrovca

0
7

sume_zakon_680_383_70_s_c1

Bosanski Petrovac – U četvrtak 15.10.2015. godine na Šumarskom fakultetu u Sarajevu održan je okrugli sto, na kojem je bilo riječi o novom Zakonu o šumama u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Učešće na okruglom stolu su uzeli u ime Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Danica Cigelj, pomoćnica ministra za šumarstvo, Džemal Memagić, načelnik Olova i član Radni grupe za izradu zakona ispred Saveza i općina Federacije, Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac, kao i predstavnici kantonalnih ŠPD-ova i akademske zajednice, kao i članovi Radne grupe za izradu zakona.

„Na ovom sastanku ponovljeni su stavovi Saveza općina i gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji odražavaju interese općina, da šumsko bogatstvo pripada općinama. Općine na čijoj teritoriji se nalazi to šumsko bogatstvo najbolje će, kroz formiranja vlastitih ŠPD-ova, ekspoataciju drveta staviti u funkciju lokalnog razvoja privrede“- rekao je Zlatko Hujić, načelnik Općine Bosanski Petrovac.

Da je stav općina u Federaciji Bosne i Hercegovine opravdan, pokazuju aktualna dešavanja u šumama Unsko-sanskog kantona. Samo u proteklih 10 dana, provedene su tri akcije policijskih službi protiv šumske mafije i u kojima je uhapšeno više lica. Svi mediji objavljuju vijesti i pokazuju slike beskrupulozne sječe šuma, ističe načelnik Hujić.

Devastacija šuma na području Unsko-sanskog kantona je očigledna, i sa sobom nosi ogromne ekonomske i ekološke posljedice, kao i nedostatak pitke vode na izvorištima.

Iako je šumsko bogatstvo jedino koje se istinski prirodno obnavlja, i pored toga što je općina Bosanski Petrovac izuzetno bogata šumom, ona spada u red nerazvijenih općina. Zašto? Pitaju se svi u Bosanskom Petrovcu.

„Potencijali Bosanskog Petrovca u šumskom bogatstvu su ogromni. Saudijska Arabija možda ima nafte za 50-100 godina, kad je iscrpi više je ne može obnoviti, međutim, šuma svake godine ima prirast, i obnavlja se. Ako se ispravno bude vršila sječa, naše bogatstvo može trajati hiljade godina. Pojedini dijelovi Grmeča i danas kriju prašume. Neko želi, sadašnjom bezumnom sječom i pljačkom šuma, da ukrade budućnost Bosanskog Petrovca. Mi smo odlučni da to ne dozvolimo“- bio je izričit načelnik Hujić.

(biscani.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime