Nedžad Latić-Ja pa ja i poslije mene potop

0
20

images (1)Dobra vakta za loša insana, rekli bi naši stari… I svaki dan sve više se to dokazuje i pokazuje.

Piše: Elmedina Muftić

Težak zeman za Bošnjake, pritislo nas sa svih strana. Ne zna se odakle ko udara, šta ko hoće, kakvu kome i za šta cijenu plaćamo. Vuku nas na sve strane, svojataju nas, kao da nemamo ni imena ni prezimena, kao da nismo autohtoni narod čija geneza ima hiljadugodišnju historiju.

Biti Bošnjak je velika čast, jer samo se hrabrim i sposobnim veliko breme na leđa tovari. “Allah neće opteretiti nikoga preko njegovih mogućnosti”, što znači da vrijedimo i da smo za golemo kod Stvoritelja odabrani… Najjači smo kad je najteže, “kad počnu da nas lome i dušmani i prijatelji kad se čefne bilo kome”….  Na dušmane smo navikli, prijatelja je odavno sve manje. Ostali smo sami sebi.  I postali sami sebi najgori. Nije nam dosta što nas kao u raljama drže i sa istoka i sa zapada, što smo jedanaest genocida doživjeli, što još iskopavamo masovne grobnice i svakog 11. jula ukopavamo stotine bošnjačkih tijela, mi se između sebe glođemo.

Jedan od najbitnijih segmenata namaza je poravnat i zbijen saff, što nas direktno upućuje da samo jedinstveni jedni uz druge možemo imati ispravan nijet i biti na putu dobra.

Vrijeme u kojem živimo nije nam naklonjeno, rasuti smo u grupice ili lutamo pojedinačno, odvojeni od skupine teško ćemo izbiti na stazu ispravnih….

Još je zabrinjavajuće to bošnjačko nejedinstvo i egoizam, naša nesposobnost da Bošnjaku priznamo da zna, umije i može. Svima ćemo priznati to pravo, svakome drugom, ali Bošnjaku ne…

NedzadLaticiZukorlic323a

OBLAJI BLIŽNJEG SVOGA: Da li je muftija Zukorlić mogao pretpostaviti kakve potvore priprema Nedžad Latić?

Čitajući analizu Nedžada Latića sa naslovom koji dolikuje samo njegovom profilu/”DVA VUKODLAKA RAZDIRU ISLAMSKU ZAJEDNICU”, objavljenu na portalu ”THE BOSNIA TIMES”,u kojoj je nimalo dinski i bošnjački osuo po uglednom bosnjackom portalu < Bosnjaci net > kao i po Bosnjačkim prvacima reisu Cericu i muftiji Zukorliću. Ovakva retorika ne priliči jednoj osobi koja sebe smatra intelektualcem. Kako sebi intelektualac Nedžad smije dopustiti da za reisa Cerića keže da je “umukao”..Zar je to vokabular intelektualca?

Mislim da ga je golem jad i nedostatak duhovnog zadovoljstva nagnao na ovako jadan čin, gdje na samo njemu svojstven način gibeti Bošnjake koji vrijede i čija ga snaga duha i bistrina uma strašno boli i frustrira. Čudna je Nedžadova iskompleksiranost time što nije prvi ili barem do prvog. Smeta mu sve što je napredno kod Bošnjaka, a još je čudnije što je i sam (na našu žalost) bio sudionik osnivanja SBK , BANU, urednik PAN BOŠNJAKA i sad po svemu tome pljuje, sad ništa ne valja. A ništa se osim njega nije promijenilo ideja ostala ista, cilj davno zacrtan, samo nema Nedžada. A kad nema Nedžada onda je potop. Onda su svi lopovi, mešetari, mafijaši, samo on pošten, ispravan.

Nije se lahko osjećati inferiorno, pored takve harizme koju posjeduju reis Cerić i muftija Zokurlić. Teško je gledati kako iz dana u dan jača ideja i važnost SBK, BANU, BNF… Kako se Bošnjaci diljem svijeta okupljaju oko ovih ideja i vakufe sebe za dobrobit budućih generacija. U svojoj “antologijskoj” analizi Latić bulazni :

”Odvano, haman par mjeseci, dr. Mustafa ef. Cerić, šuti. Bolje reči ne piše tekstove za svoj portal Bošnjaci.net, gdje slovio kao “ličnost decenije”. Ne mora biti tačno, jer ne mora biti ni bitno, da ga je “presjekla” polemika sa Džemaludinom Latićem, u kojoj je “Latićeva strana” posegnula za “papirom” kojim se dokazuje da je Mustafa Cerić bio doušnik Ube pod kodnim imenom Vezir, pa je umuknuo.”

Nije reis Cerić zašutio jer nema šta reći, nego njegov briljantni um  prepoznaje onu mudru izreku “Sa takvima kao ti Nedžade se ne treba raspravljati, prvo će te spustiti na svoj nivo, a onda dotući iskustvom.” Šuti reis Cerić, jer zna da je šutnja od zlata, pogotovo kad treba njome brata nečemu poučiti…

Nedžade zar ne možeš da uvidiš da te reis Cerić uči životu i moralnim vrijednostima, da te šutnjom uči da sagledaš gdje se nalaziš, kako za sitne pare i na veliku radost dušmana prodaješ obraz, bacajući ljagu na brata i na svaku naprednu bošnjačku ideju. Uči te šutnjom da je ljudsko dostojanstvo temelj za sva ostala prava, podsjeća te šutnjom da se čovjek ne smije tako lahko žrtvovati vrijednostima kao što su materijalne ili idejne. Uči te šutnjom i tome da ne moramo uvijek i o svemu misliti identično, ali da uvijek trebamo poštovati tuđe mišljenje i uvažavati pravo na stav. Uči te da je najvrjednije biti čovjek s obrazom i časti, ne imati potrebu da rušeći ugled drugog čovjeka pokušavamo povećati vlastiti ugled, sve je to kratka vijeka Nedžade. Nije Nedžade sve u novcu, nije sve ni u tome da si prvi, ni da si do prvog,  vrijednost je  u nama  Nedžade, u našim čistim nijetovima, našoj žrtvi za ideju da Bošnjaci budu jedinstveni i da imaju maticu oko koje će da se skupljaju kao pčele u košnici. Egoizam će da te ubije, ako ti ne ubiješ njega, objavi mu rat što prije bolje ti je. Batali robovati tuđim idejama i projektima čije je vrijednost nemoralna. Vidiš da te zaslijepio da nisi kadar vidjeti kuda ideš i po čemu gaziš. Ne rasuđuješ više laž od istine niti istinu od laži.

Smeta ti SBK, BANU, BNF, smeta ti portal Bošnjaci.net sve ti smeta što valja kod Bošnjaka. Smeta li ti Nedžade SANU, ravnogorski pokret? Smeta li ti Dobrica Ćosić? Šta si udario po Bošnjacima? Smeta ti što konačno imamo ljude koji smiju da misle i jasno kažu da Bošnjaci više nikad neće biti ničija janjad za klanje. Smeta ti što  govorimo, mislimo, eto smeta ti i što šutimo… Smeta ti što ne možeš “minder politiku” da vodiš…Što je došlo vrijeme da se ne prosipa “šuplja”, nego da se ustane i počne da radi, Da svoje vrijeme uvakufimo za dobrobit Bošnjaka. Smeta ti što će Bošnjaci kao labudovi da slegnu oko SBK, tog projekta od historijskog značaja. Što ćemo djeci u amanet ostaviti takvu blagodat, koja se jedinstvo zove. Sve ti ovo smeta, jer nisi prvi. Kad vidim šta ti sve smeta, jasno je, da je do tebe… Ne može da ništa i niko ne valja samo ti. Najbolje je da ti sam sebe preispitaš.. I da se prisjetiš hadisa koji decidno upozorava

 ”Ko sramoti i prebacuje svome bratu neki grijeh, neće umrijeti dok on taj grijeh ne učini.” (Tirmizi)

Zapitaj se, činiš li  već grijeh ?

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime