Nedžad Hodžić, nakon tri godine pritvora, u bolnici na vještačenju

0
1

indexKonjic – Nedžad Hodžić, optuženi za učešće u strijeljanju Hrvata u Trusini kod Konjica, bit će smješten u bolnicu kako bi bilo obavljeno podrobnije vještačenje o njegovoj sposobnosti da prati suđenje.

Ovu odluku je Sudsko vijeće donijelo nakon što je na suđenju saslušana Alma Bravo-Mehmedbašić, vještakinja medicinske struke. Hodžić bi trebao provesti oko sedam dana u bolnici, vjerovatno u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

On se nalazi tri godine i nekoliko mjeseci u pritvoru, a više puta je bio vještačen, ali nije bio na dužem posmatranju u bolnici.

 Neuropsihijatrica Bravo-Mehmedbašić bila je timu vještaka – zajedno s Omerom Ćemalovićem i Senadinom Ljubovićem;  koji je u aprilu ove godine analizirao Hodžića, nekadašnjeg vojnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (BiH). Oni su zaključili da je optuženi svjesno simulirao dok je odgovarao na njihova pitanja.

 Nije znao, kako je rekla Bravo-Mehmedbašić, osnovne stvari, a jeste neke složene.

 Vještakinja je kazala da u su nalazu naveli da im je ovako ponašanje onemogućilo da donesu objektivan zaključak.

 Njeno subjektivno mišljenje je, kako je navela, da se optuženi namjerno htio prikazati težim bolesnikom nego što jeste.

 – Koliko je stvarno Nedžad Hodžić oštećen, to mi nismo mogli uraditi u pritvorskoj jedinici – pojasnila je Bravo-Mehmedbašić.

 Po njenim riječima, bolnički pregledi će pokazati precizne povrede glave, te “koliko je simulacije, a koliko nije”.

 Na upit zašto u zaključku nisu naveli da će kvalitetnije rezultate pokazati bolnički pregledi, Bravo-Mehmedbašić je odgovorila da su odustali od toga zbog dominantnog simulativnog ponašanja.

 Na suđenju održanom prošle sedmice, 2. decembra, vještak Abdulah Kučukalić je kazao da Hodžić nije sposoban učestvovati u sudskom procesu, te da ga smatra neuračunljivim.

 Zajedno s Hodžićem, za zločine u Trusini počinjene 16. aprila 1993. godine, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, nekadašnjim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku 45. brigade ABiH.

 U odvojenom predmetu, sudi mu se za zločine nad hrvatskim i srpskim civilima na planini Igman.

 Nastavak suđenju bit će zakazan naknadno,Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime