Neđo Trninić, direktor cinkare u Potočarima: ʹU cinkari ne radi niti jedan Bošnjakʹ

0
11

nedjo trninic fabrika za pocincavanjeSrebrenica   ̶   Fabrika za pocinčavanje Potočari – Srebrenica jedna je od rijetkih fabrika u ovom mjestu koja posluje uspješno. No, mrlju na pozitivan rad ove fabrike baca činjenica da u njoj nema mjesta za radnike bošnjačke nacionalnosti, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Sagovornici Patrie ukazuju na to da su kompletna Uprava ove kompanije, kao i radnici, srpske nacionalnosti. No, ukoliko bi se odstupilo od tih pravila, i ukoliko bi u cinkari mjesta bilo i za Bošnjake, to ne bi imalo samo ekonomsku korist za bošnjačke povratnike, već bi ovim činom Uprava kompanije poslala do sada najjaču poruku pomirenja iz mjesta u kojem su prije skoro 20 godina počinjeni najstrašniji zločini i genocid u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

– Ta poruka bila bi snažnija od bilo koje druge geste izvinjenja – kaže sagovornik Patrie.

Neđo Trninić, direktor i jedan od suvlasnika Fabrike za pocinčavanje Potočari – Srebrenica razgovarao je sa novinarima Patrie. Nije krio podatak da u cinkari trenutno ne radi niti jedan radnik bošnjačke nacionalnosti, ali ni želju da se to promijeni. Odnosi, kaže, više nisu zategnuti kao prije nekoliko godina. Ukoliko fabrika bude širila svoje proizvodne kapacitete, Trninić čvrsto obećava, mjesta će biti za svakoga, bez obzira na nacionalnost.

– Bilo je zahtjeva da nakon rada zaposlim određeni broj radnika Bošnjaka, ali, kako je fabrika teško poslovala, nismo bili u stanju da to ispoštujemo. Jednog ili dvojicu da, ali nismo mogli zaposliti 15 ili 20 koliko su tražili – pojasnio je Trninić za Patriu.

– Danas su stvari mnogo drugačije, fabrika dobro posluje, i ukoliko budemo širili pogone, a imamo ambicije da to radimo, bit će mjesta za sve.

Trninić objašnjava kako je cinkara iz Potočara posljednjih godina razvila saradnju sa cinkarom u Sarajevu, ali u drugim cinkarama koje su u vlasništvu Bošnjaka, a on lično među Bošnjacima ima ponajboljih drugova.

– Nadamo se da će naša fabrika dobro poslovati i dalje, kao i ostale fabrike, a da će se među nama razvijati kvalitetna saradnja – kaže Trninić.

Fabrika za pocinčavanje Potočari – Srebrenica prije rata bila je jedan od najuspješnijih kolektiva diva Energoinvest. Tokom krvavih sukoba na ovim prostorima, njena postrojenja u potpunosti su uništena. Godine 2002. fabrika je privatizovana, a već 2003. počela je sa radom.

Prema zvaničnim podacima sa berze, Fabrika za pocinčavanje Potočari bila je jedna od  najuspješnijih firmi u BiH 2007. godine, a među prvim fabrikama po uspješnosti poslovanja u BiH održala se do danas. U prošloj godini više od 60 radnika cinkare obavilo je pocinčavanje rekordnih 7.466 tona metalnih elemenata i konstrukcija. To je za 1.750 tona ili 30 posto više u odnosu na proizvodnju u 2012., ili za šest posto više u odnosu na 2008., kada je ova fabrika zabilježila rekordnu proizvodnju.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime