Nećemo podleći pritiscima, mjesto potpredsjednika pripada Bošnjacima

0
3

EMILIJA-REDZEPIKosovo – Ramadan Muja i svi ostali većinski i nevećinski politički subjekti jednom za sva vremena trebaju znati i prihvatiti da Bošnjaci nisu predizborno sredstvo za njihove pobjede i zloupotrebe, već su važan i odlučujući faktor u prizrenskoj opštini, odnosno bošnjačka zajednica je ustavotvorna kategorija i kao takva ima zakonsko pravo na svoju političku zastupljenost u lokalnoj samoupravi.

Za to pravo ćemo se svim zajedničkim snagama izboriti, rekla je predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi u Parlamentu Kosova čije obraćanje prenosimo u cjelosti:

Poštovani poslanici, uvaženi mediji, poštovani građani Opštine Prizren, Župe i Podgore, ovaj Parlament je usvojio Ustav R. Kosova o pravima svih zajednica, gdje decidno stoji da sve zajednice imaju podjednako pravo zastupanja na lokalnom i republičkom nivou. To pravo imamo i Mi Bošnjaci, to pravo nam garantuje Ustav, kao najveći pravni akt jedne države, odnosno zakon o lokalnoj samoupravi koji kaže da druga zajednica u odnosu na ukupan broj stanovnika dobija potpredsjednika opštine za zajednice, što u prizrenskoj opštini do sada nije bio slučaj. Ova  pozicija uvijek se ustupala turskoj zajednici odnosno KDTP partiji koja takođe drži i mjesto podpredsjednika Skupštine grada Prizrena. Iako, popis stanovništva pokazuje da smo mi Bošnjaci brojčano tri puta više od Turaka.

Kao predsjednica NDS-a i predstavnica bošnjačke zajednice, zahtijevam da se poštuje Ustav Republike Kosova, kao i da na lokalnom nivou svima bude jasno, počev od predsjednika Opštine Prizren Ramadana Muje i predsjednika Skupštine Prizrena Kujtima Gashija, da Ustav moraju  sprovoditi, u suprotnom bićemo prinuđeni da se obratimo Ustavnom sudu R. Kosova.

Mi, bošnjačka zajednica nećemo prihvatiti bilo koju vrstu pritiska u ovom momentu kada je dobijanje podpredsjednika Opštine Prizren od nacionalnog interesa, pa makar to bila i Turska ambasada i Turski KFOR ili lokalni predstavnici Islamske zajednice, jer mi smo jedna suverena država sa svojim ustavom i zakonima, svako unutrašnje miješanje je neopravdano. Ovo je veliko poniženje za Bošnjake koji su u poslijeratnom periodu dali veliki doprinos u svim sferama kosovoskog društva.

Ramadan Muja i svi ostali većinski i nevećinski politički subjekti jednom za sva vremena trebaju znati i prihvatiti da Bošnjaci nisu predizborno sredstvo za njihove pobjede i zloupotrebe, već su važan i odlučujući faktor u prizrenskoj opštini, odnosno bošnjačka zajednica je ustavotvorna kategorija i kao takva ima zakonsko pravo na svoju političku zastupljenost u lokalnoj samoupravi. Za to pravo ćemo se svim zajedničkim snagama izboriti.

Takođe, nesmijemo dozvoliti da se u Prizrenu sruši zajedništvo i zajednički život svih naroda koji predstavljaju model tolerancije i suživota, a da politički lideri rade protiv toga, sa odlukama koje narušavaju ugled međuetničkog grada i dovode do etničkih podjela.

(bosnjak-ks.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime