Ne trebaju im Rusi: Maglaj dezinfizirali pripadnici Oružanih snaga BiH

0
24
Pripadnici Satnije ABHO i Deminerske jedinice OS BiH djelovali su na osnovu zahtjeva Općine Maglaj, shodno procedurama za angažiranje resursa OS BiH za pomoć civilnim strukturama vlasti u izvanrednim okolnostima, sapšćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U roku od 34 sata od ispostavljenog zahtjeva, na izvršenje zadatka dezinfekcije prostora, objekata i javnih površina u općini Maglaj, upućena je specijalistička jedinica privremenog sastava Brigade taktičke podrške (brTP), koju čine specijalistički timovi Satnije ABKO i najiskusniji timovi medicinskih tehničara iz sastava Deminerske jedinice.

Na zadatak je upućeno 40 pripadnika OS BiH, tri specijalne cisterne i devet motornih vozila za posebne namjene. Prije polaska, u koordinaciji s nositeljima logističke podrške, obavljen je preventivni ljekarski pregled svih pripadnika na koronavirus. Prilikom izvršenja zadatka pripadnici OS BiH na raspolaganju su imali sredstva za dezinfekciju IZOSAN i BIOENVIRION, a koja je nedavno donirala Vlada Sjedinjenih Američkih Država.

“Upotreba ovih sredstava na terenu zavisi o zahtjevu tražitelja usluga”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane.

U OS BiH pripadnici Satnije ABHO osposobljeni su za izvršenje specifičnih zadataka dezinfekcije i dekontaminacije kontaminiranog područja. U okviru planiranja obuke za podizanje stupena osposobljenosti jedinice, pripadnici Satnije ABHO završili su sve potrebne edukacije, po specijalnostima, u suradnji s prijateljskim zemljama. U tome se posebno izdvaja obuka s pripadnicima Nacionalne garde Marylanda iz SAD-a, koja je uspješno provedena, kako u BiH tako i u SAD, kroz realizaciju planiranih obuke u okviru programa Vojska-Vojsci (M2M).

Također, u okviru bilateralne vojne suradnje s Republikom Srbijom, pripadnici Satnije ABHO su završili specijalističku obuku u savremenom Regionalnom središtu za obuku jedinica ABHO u Kruševcu, objašnjeno je iz Ministarstva odbrane.

“Angažiranjem resursa Satnije ABHO i Deminerske jedinice Brigade taktičke podrške na pomoći civilnim strukturama OS BiH pokazuju opredjeljenost da u svakom trenutku pruže pomoć građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu”, zaključeno je iz ministarstva.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime