Ne postoji muslimanski oslobodilački pokret koji UAE neće sabotirati

0
3

Autor: CJ Werleman

Kada sklopimo sve djeliće vanjske politike Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao rezultat imamo državu koju vode Muslimani u čvrstoj opoziciji Muslimanima koji traže slobodu od okupacije, diskriminacije i zlostavljanja.

Dok nezadovoljstvo raste u arapskom i islamskom svijetu prema izraelskoj odluci da zvanično aneksira velike dijelova okupirane Zapadne obale, jedan od najviših emiratskih diplomata, ministar vanjskih poslova, Anwar Gargash je kazao proizraelskoj lobističkoj grupi da tako monstruozan čim kršenja internacionalnog zakona ne bi pogoršao odnose dvije države.

Drugim riječima, ne postoji zločin niti poniženje koje Izrael može nanijeti narodu Palestine, a da bi UAE smatrala da je to dovoljno ozbiljan razlog da obustavi njihovu normalizaciju odnosa sa zločinačkom cionističkom državom.

“Mogu li da imam političke nesuglasice sa Izraelom, a da u isto vrijeme pokušavam da spojim odnose u drugim poljima? Mislim da mogu. Mislim da je to u osnovi naš stav,” rekao je Gargash američkoj jevrejskoj zajednici.

U praksi, skoro je pa nemoguće naći državu koja stavlja moral ispred hladnokrvnog političkog proračuna i akumulacije moći, Ujedinjeni Arapski Emirati, većinski muslimanska država, je primjetna po njenoj spremnosti da ugrozi skoro svaki muslimanski napor za slobodu i osnovna ljudska prava, zarad svog strateškog interesa.

U Libiji, UAE je naoružala i podržala ratnog zločinca, bivšeg generala Khalifu Haftara i njegove krvoločne milicije u borbi protiv prodemokratskih Libijaca koji su protiv ISIL-a i diktature. Njegova samoprozvana Nacionalna armija Libije opisana je kao najnasilnija ekstremistička grupa na afričkom tlu.

UAE, među drugim državama Zaljeva, također učestvuje u sabotiranju muslimanskog interesa širom svijeta time što podržava desničarke grupe koje se zalažu za antiislamski fanatizam u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi, da bi time smanjili podršku za islamske organizacije koje izazivaju njihov autoritet i režim.

“Oni [arapski režimi u Zaljevu] dobijaju simpatije zapada time što iznose da i oni također pate zbog problema radikalnih skupina i nude pomoć u zajedničkim naporima da se odrežu korijeni ‘islamske prijetnje’.” navode Ola Salem i Hassan Hassan for Foreign Policy.

Ujedinjeni Arapski Emirati su također igrali vodeću ulogu u posredničkom ratu u Jemenu. Grupe za ljudska prava ih optužuju za uništavanje inftrastrukture ove države, uključujući željezničke pruge, skladišta vode, i sisteme za opskrbu hranom. Sve navedeno je doprinijelo da ovo bude “najgora humanitarna kriza na svijetu” u kojoj svakih deset minuta jedno jemensko dijete umre od bolesti ili gladi.

Emiratska dvolična i krvoločna kampanja protiv muslimanskih oslobodilačkih pokreta pod maskom borbe protiv terorizma je postala toliko besramna da je odbrana neodbranjivih postala kamen temeljac emiratske diplomatije. Ovo najbolje ilustrira njihov pokušaj da operu inidijsko nasilje nad muslimanima kada je u februaru ove godine, u periodu od šest dana, ubijeno preko 50 Muslimana.

Bez obzira na činjenicu da su neredi potekli od vladajućih BJP političara koji su u istočnom predgrađu Delhija pozivali radikalne hinduiste da napadaju muslimane na protestima protiv novog zakona o izmjenama i dopunama državljanstva, emiratske novine na engleskom jeziku “Gulf News” ,objavile su tekst u alternativnoj realnosti sa naslovom:”Prestanite da krivite Modija za nemire u Delhiju i svo zlo u Indiji.”

“Ako čak i na sekund pomislite da je premijer Indije Narendra Modi odgovoran za krvoproliće, razmislite opet” navodi se u prvom paragrafu članka napisanog od strane višeg urednika Sanjib Kumar Dasa.

Razumno je imati na umu da je urednička odluka spomenute novinske agencije povezana sa ulogom koju je Modijeva vlada igrala u kidnapovanju priceze pod imenom Šeikha Latifa, kćerke vladara Dubaija šeikha Muhammeda bin Rašida al-Maktuma.

“Povežite tačke između činjenice da je Indija vratila pricezu Dubaija šeiku Latifu Emiratima prije dvije godine i činjenice da zaljevske države staju na stranu Indije po svim pitanjima od nafte do Kašmira” navodi Jyoti Malhotra, kolumnistkinja za indijsku novinsku agenciju The Print.

Kada UAE nagrađuje Modija najvećom civilnom čašću – Redom Zajada, onda hvale Delhi za represivne mjere u Kašmiru, kao i širenje njihove propagande da će uklanjanje poluautonomnog statusa ove većinski muslimanske regije “poboljšati društvenu pravdu i sigurnost… i poboljšati stabilnost i mir.”

Potrebna je ogromna ravnodušnost prema 8 miliona muslimanskih života da se hvali i normalizuje napor indije da uspostavi u Kašmiru ono što je Izrael uspostavio u Palestini, skoro totalno brisanje autohtone muslimanske kulture i života.

Slično svemu ovome, Ujedinjeni Arapski Emirati su također izrazili javnu podršku Kini u njenoj aktivnoj kampanji da ukloni iz Xinjianga autohtonu muslimansku zajednicu – etničke Ujgure, pridruživanjem koaliciji drugih autoritarnih država. U zajedničkom pismu iz avgusta 2019., Ujedinjeni Arapski Emirati su hvalili Peking za muslimanske koncentracione logore, šireći propagandu Komunističke Partije Kine (CCP), nazvavši ih “kampovima za stručno osposobljavanje”.

Kada sklopimo sve djeliće vanjske politike Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao rezultat imamo državu koju vode muslimani, a koji su u čvrstoj opoziciji muslimanima koji traže slobodu od okupacije, diskriminacije i zlostavljanja.

 

Izvor: saff.ba

The post Ne postoji muslimanski oslobodilački pokret koji UAE neće sabotirati appeared first on Islam PRESS.

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime