Ne odustajemo od revizije presude protiv Srbije za počinjenje genocida

0
0

mmBiH – Predsjednica Bosanskohercegovačke sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević u intervjuu za Vijesti.ba govori o mogućoj reviziji presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe BiH protiv Srbije za počinjenje genocida, zakonima o pravima žrtava torture i prebivalištu, te o aktuelnim protestima.

VIJESTI.BA: BiH do 2017. godine ima vremena za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe BiH protiv Srbije za počinjenje genocida. Realizuju li se aktivnosti po tim pitanju?

MEMIŠEVIĆ: Vrijeme nam curi… Fondacija Pravda za BiH formirana je 2001. godine da pomogne državi BiH, odnosno da finansira ovu tužbu. Odradili smo svoj dio posla vrlo časno i transparentno, a na računu je ostalo još novca.

Tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore podnesena je tokom ratnih dešavanja 1993. godine, spor je veoma dugo trajao. BiH je uspjela, jer se 2003. godine Sud u Hagu proglasio nadležnim za našu tužbu. Mi smo uputili tužbu zbog agresije i genocida u BiH. Sud je proglasio ograničeni genocid, dakle samo na području Srebrenice. Naravno, takvom presudom mi nismo zadovoljni.

Nakon izricanja presude, imali smo mogućnost da uložimo žalbu. Za pokretanje revizije postoji uslov, a to je da ponudimo dokument koji nismo imali za vrijeme suđenja. Dakle, potreban nam je novi dokument na osnovu kojeg bi se mogla obnoviti ove tužba.

VIJESTI.BA: Imate li informacije o tome koliko je bh. pravni tim uspio iznaći novih činjenica koje bi mogle revidirati sluča? O čemu se radi?

MEMIŠEVIĆ: Nažalost, ja o tome još ne mogu da govorim. Fokusirani smo na Haški tribunal. Očekivali smo mnogo od presude Perišići i Stanišiću, međutim njihovim oslobađanjem, nada je pala u vodu.

Iapk, postoji nešto drugo. Jedan ekspert iz Londona rekao nam je da su nam dokumenti na dlanu, no nije precizirao o čemu se radi. Za nas su vrlo važni zapisnici Vrhovnog savjeta odbrane, koji su bili zatamljeni. Ti zapisnici nisu bili ranije dostavljeni Sudu u Hagu i vrlo su važan momenat u cijeloj priči. Imamo i neke garancije da su zapisnici dešifrovani.

Drugi dokaz svakako je Tomašica. Zločini u Tomašici biće uvedeni u spise u tužbi protiv Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

VIJESTI.BA: U svakom slučaju, ne odustaje se od revizije tužbe?

MEMIŠEVIĆ: Mi ne odustajemo od revizije tužbe. Zašto nam je to važno? Očito postoji intencija, pa čak i međunarodne zajednice, da se sve zaboravi i da se ne raspravlja o prošlosti. To je apsolutna greška. Ako se sve stavi pod tepih, nemani će se probuditi za 20, 30 godina i spirala nasilja se neće prekinuti.

Naš cilj je da stavimo tačku na “i”. Srbija je bila glavna i odgovorna za rat u BiH. Želimo da se svi suoče sa prošlošću radi mira i izgradnje povjerenja na ovim prostorima. Rat je završen u smislu da je zaćutalo oružje, ali rat još uvijek traje u našim glavama, to je najgore.

VIJESTI.BA: BiH još nema zakon o pravima žrtava torture. Očito je da ne postoji dovoljno volje da se regulisanju ove materije pristupi na jedinstven način?

MEMIŠEVIĆ: Apsolutno podržavamo usvajanje ovog zakona, u čijoj smo izradi učestvovali zajedno sa Savezom logoraša. Jako smo razočarani činjenicom da zakon još nije usvojen, ali nismo obeshrabreni jer ćemo se dalje boriti za usvajanje ovog zakona.

Važno je razbiti spiralu nasilja. Hiljade ljudi prošlo je kroz logore, a nema ih u zakonu. Sada su nevidljivi, nema ih… To je apsurdno. To je užasno licemjerna politika u BiH.

VIJESTI.BA: Kako komentarišete činjenicu da je Vlada RS utvrdila Prijedlog zakona o prebivalištu i boravištu u RS, na inicijativu predsjednika tog entiteta Milorada Dodika?

MEMIŠEVIĆ: BiH je zemlja apsurda. Zakon o prebivalištu se ne može usvojiti na entitetskom nivou. On je u državnoj nadležnosti. RS se već odavno ponaša kao država i nastoji uništiti sve što je na nivou države BiH.

Dodiku se žuri da nametne ovaj zakon onako kako on želi. Oni koji su živjeli u Srebrenici ne mogu se tamo prijaviti, a znate na koji su način protjerani.

Smatram da se međunarodna zajednica mora uključiti u rješavanje ovog pitanja. Visoki predstavnik Valentin Incko, koji postaje tragična figura ovdje, mora da koristi Bonske ovlasti.

VIJESTI.BA: Kako gledate na demonstracije, koje u BiH traju već mjesec dana?

MEMIŠEVIĆ: Mi podržavamo ove demonstracije. Građani su se izborili za svoj krug slobode. Artikulisali su ono što je u glavama hiljadama ljudi. Ovo je krik napaćenih i ogorčenih ljudi. Jasno su rekli šta ne valja u BiH i mislim da političari moraju imati sluha za građanski glas.

Naravno, osuđujemo svako nasilje, rušenje i paljenje imovine.

(istocnabosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime