Ne izjašnjavajte se o entitetskom državljanstvu jer je to priprema za referendum u RS-u!!!

0
10

380_Popis_u_BiH_2013_0034aBiH – I dok oni kažu kako se to ne mora, već “samo ako građanin to želi”, drugi koji se ne slažu s rješenjem koje je diktirao predsjednik SNSD-a i RS-a Milorad Dodik kažu kako će se ovime dodatno obilježiti teritoriji te da je sve samo priprema za raspisivanje referenduma o neovisnosti RS-a. Dva HDZ-a, po običaju, nisu imala nikakve primjedbe, valjda jer se to ne tiče “trećeg entiteta”.

Iz Europskog statističkog ureda EUROSTAT-a ranije su poručivali kako oni po svojim pravilima tretirajusamo nacionalno (državno) državljanstvo dok su iz RS-a obrazlagali kako se ovo pitanje kosilo s ustavima RS-a, FBiH i BiH pri čemu su inzistirali da se u popisnici navodi i državljanstvo entiteta, a ne samo BiH, kako je to bilo u probnom popisu.

Na kraju je Vijeće ministara zaključkom usvojilo prijedlog popisnice koju je poslao Republički zavod za statistiku RS-a. Oporbene bošnjačke stranke smatraju pak da se ovime svjesno stvaraju preduvjeti za raspisivanje referenduma u RS-u.

Njih u RS-u zanima koliko u tom entitetu živi Bošnjaka, Hrvata i Srba, kako tko govori, kojoj religiji pripada, a sad i koliko ih ima to famozno entitetsko državljanstvo. Bojim se da ovo neće izići na dobro. Pa političari iz RS-a svoje namjere ni ne kriju i stalno poručuju kako je BiH nefunkcionalna– kaže Beriz Belkić, zastupnik SBiH u državnom Parlamentu, i pojašnjava kako se radi o “intenciji stvaranja ‘državne zajednice’ u BiH”.

-Neke najave upravo to potvrđuju. Stvara se osnova za provođenje referenduma – tvrdi Halid Genjac, izaslanik SDA u Domu naroda državnog Parlamenta koji naglašava kako u Zakonu o popisu postoji samo državljanstvo BiH i kako nije bilo nikakve potrebe da se u popisnicu ubacuje i entitetsko.

-To je dobra odluka Vijeća ministara BiH i, na kraju, radi se o ispunjavanja ustavnih obveza – kaže s druge strane Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a. Njegov kolega iz HDZ-a BiH Mato Franjičević kaže kako je “to što uz mogućnost da uz izjašnjavanje o državnom postoji mogućnost izjašnjavanja o entitetskom državljanstvu realna opcija”.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić stalno ukazuje na stalne pritiske šefa SNSD-a Milorada Dodika, pa i predsjedatelja Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, na neusvajanje zakona o matičnom broju, nazahtjev za katastarsko ucrtavanje entitetske crte i njezino preimenovanje u “entitetsku granicu”, zahtjev za knjiženje državne imovine na entitete i na kraju stvaranje pretpostavki za izjašnjavanje za entitetsko državljanstvo u samoj popisnici.

-Donošenjem protuzakonitih zaključaka od Vijeća ministara, imam pravo postaviti pitanje: Da ovo nije priprema za referendum, a ne za popis?- pita Jerlagić. Iz bošnjačkih i hrvatskih udruga prognanih i povratnika u RS napominju kako će popis pokazati i koliko je ljudi protjerano iz, primjerice istočne Bosne, Bosanske krajine, Posavine… samo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti te tko je kriv za neprovođenje Aneksa 7 i dovršetak procesa povratka.

-Gdje su sad oni ugledni građani i udruge kojima su veliki problem bili građani BiH koji se osjećaju samo kao državljani BiH i zato se žele izjasniti samo kao Bosanci i Hercegovci – pitaju se tako iz Kongresa Bošnjaka svijeta, javlja KIP.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime