Naučni skup pod nazivom “Odraz Balkanskih ratova 1912/13.na prilike u Bosni i Hercegovini”

0
0

400_Izlaganje_Dr._Azem_KozarTuzla – U subotu, 14.decembra 2013.godine, u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” održan je naučni skup pod nazivom “Odraz balkanskih ratova 1912/13. na prilike u Bosni i Hercegovini”. Skupu je prisustvovao veliki broj eminentnih znanstvenika i gostiju. Upriličen je u organizaciji Društva historičara Tuzlanskog kantona, a njegovo održavanje je podržalo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.

Dr. Azem Kožar se skupu obratio u povodu 80 godina života i rada prof. dr. Galiba Šljive, te profesoru Šljivi uručio priznanje Počasnog člana Društva historičara Tuzlanskog kantona. Istakao je profesorovu ažurnost u radu i predanost u raznim, ponekad i nepovoljnim, klimatskim uslovima prilikom njegovih dolazaka na predavanja, istrajnost u radu i veliki doprinos na polju nauke. Profesor Galib Šljivo je otišao u mirovinu kao redovni profesor univerziteta.

Na skupu je upriličena promocija četvrtog broja Časopisa za historiju “Saznanja” kojeg izdaje Društvo historičara Tuzla i Odsjek za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Radovima u ovom broju časopisa je obuhvaćeno vremensko razdoblje od srednjeg vijeka do polovine 20-tog stoljeća bosanskohercegovačke historije. Obuhvaćene su raznovrsne sfere društvenog života, politika, privreda, kultura.

Na skupu su prezentirani mnogi radovi iz oblasti historije. Upućen je poziv i za buduću saradnju svim historičarima, kako renomiranim, tako i onima iz mlađe generacije koja će biti uspostavljena u cilju daljeg razvoja i dobrobiti historijske nauke.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime