Naučni prvijenac o religijskom turizmu pri Islamskoj zajednici

0
1

04 09 2015 04 rel tur pril 1

Sarajevo – Odnos turizma i religije važan je pri promatranju turizma u njegovom širem kontekstu, prvenstveno u njegovom povijesnom i razvojnom aspektu, međutim on se nerijetko stavlja u drugi plan. Kada je riječ o Islamskoj zajednici u BiH primjetno je kako se ovoj temi nije davao značaj te se ujedno nije govorilo i pisalo o ulozi i značaju religijskog turizma, i turizma općenito, u afirmaciji ideja koje promiče Islamska zajednica, u promociji islamskog kulturno-civilizacijskog naslijeđa, ali i o mogućnosti pozitivnog utjecaja turizma na ekonomsku stabilnost Islamske zajednice.

Sagledavajući sveobuhvatnu ulogu i značaj turizma kao i položaj Bosne i Hercegovine u globalnim turističkim kretanjima, Gazi Husrev-begov vakuf je prvi pri Islamskoj zajednici u BiH prepoznao važnost ozbiljnijeg pristupa analizi djelovanja Islamske zajednice u oblasti turizma te je u Sarajevu, 15. avgusta 2014. godine, organizirao okrugli sto o religijskom turizmu na kojem su se pokušale dati određene smjernice Islamskoj zajednici u ovoj oblasti kako bi se turistički resursi koje posjeduje ista na najbolji način iskoristili. Godinu dana nakon održanog okruglog stola, svjetlo dana ugledao je Zbornik radova koji predstavlja prvijenac u naučnom tretiranju i razmatranju resursa i mogućnosti Islamske zajednice u oblasti vjerskog turizma. Inače, Gazi Husrev-begov vakuf je prva institucija u Islamskoj zajednici koja se, u određenoj formi, počela baviti turizmom, o čemu je govorio mutevelija Gazi Husrev-begovog vakufa Mustafa Vatrenjak. Zbornik donosi radove koji tretiraju teorijske osnove turizma i njegove religijske komponente sa posebnim osvrtom na islamsku tradiciju i moderne izazove sa kojima se suočava Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u savremenim turističkim kretanjima.

U zborniku se po prvi put na našem jeziku analizira i određuje pojam religijskog i općenito turizma u svjetlu islama. Također, zbornik donosi i referate koji daju teorijsku osnovu potrebnu za kreiranje strategije upravljanja savremenom turističkom destinacijom, značaj kulturno historijskih znamenitosti i prirodnih potencijala u kreiranju turističke strategije kao i mogućnost promocije zemlje i univerzalnih vrijednosti. Značajan dio publikacije zauzima i poglavlje o projektima koji su implementirani ili su u fazi implementacije na različitim nivoima Islamske zajednice: „Ljetna škola za omladinu iz dijaspore“ u organizaciji Medrese „Osman ef. Redžović” iz Visokog, razvoj turističkog potencijala Gazi Husrev- begovog vakufa, brendiranje grada Sarajeva kao poželjne destinacije tokom mjeseca ramazana, turistička ponuda Medžlisa IZ Mostar kao i projekat mobilne aplikacije „Rijaset BiH“.

Bitna karakteristika zbornika jeste što publikacija kroz različite radove pravi vještu simbiozu između teorijske razrade teze preko prezentacije turističkih potencijala i osobenosti Bosne i Hercegovine kao specifične destinacije u savremenim turističkim kretanjima do projekata (realizovanih ili u fazi realizacije) koji prethodno navedena teorijska znanja objedinjavaju u realnom sektoru. Zbornik radova predstavlja prvijenac u stručnom i naučnom tretiranju vjerskog turizma u Bosni i Hercegovini, njegove islamske komponente, te će kao takav, sasvim sigurno, predstavljati nezaobilazno polazište svima onima koji se namjeravaju baviti ovom tematikom u teoriji i praksi.

Mr. Ahmed Lavić, “Religijski turizam, perspektive i mogućnosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini”, Zbornik radova; Gazi Husrev-begov vakuf i El-Kalem; Sarajevo 2015.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime