“Natural Food” Žepče: Uz otkup i organska proizvodnja

0
0

PREDSTAVLJAMO

Žepče – Podružnica sarajevske firme “Natural Food” u Žepču, koja se bavi otkupom i preradom jagodičastog i bobičastog voća, u prošloj godini otkupila je s područja općina Žepče, Maglaj i Zavidovići oko 1.000 tona jagodičastog voća.

Veći kapacitet
S obzirom na to da je Žepče, pogotovo mjesna zajednica Željezno Polje, među najvećim proizvođačima malina u srednjoj Bosni, sarajevska firma prije dvije godine registrirala je svoju podružnicu u Žepču, a u Željeznom Polju izgradila hladnjaču u koju je uloženo oko milion KM. Hladnjača je kapaciteta 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja voća.
Prema riječima direktora Gorana Papića, u ovoj godini planiraju povećati postojeće kapacitete hladnjače na 50 tona dnevnog zamrzavanja voća.

Osim otkupa, od prošle godine počeli su i s organskom rasadničkom proizvodnjom. Rasadnici organskog sadnog materijala i sadnica jagodičastog i bobičastog voća prostiru se na oko 100 dunuma. Prema riječima direktora Papića, samo u prvoj godini u rasadnicima u Željeznom Polju proizvedeno je oko 300.000 sadnica jagode.

Organske maline

U rasadnicima je već zasađeno oko 50 dunuma organske maline i 40 vlastite crvene i crne ribizle. Kako kaže Papić, plantažni rasadnici posjeduju certifikat o organskoj proizvodnji voća, a očekuju i zvaničnu registraciju. Trenutno je u Željeznom Polju uposleno 17 radnika. U vremenu berbe i otkupa zaposle i znatan broj sezonskih radnika.

Imaju sve najkvalitetnije sorte malina, jagoda, kupina i ribizla. Potvrda kvaliteta je i to da je kompletna prošlogodišnja proizvodnja otišla na evropsko tržište, a našli su se i na tržištu Amerike i Kanade. Jedan od najpoznatijih kupaca je i hrvatski „Ledo”. Trenutno imaju potpisane ugovore o otkupu sa oko 1.000 kooperanata.

Očekuju veći urod

Papić ove godine očekuje, ukoliko vremenski uvjeti budu na zadovoljavajućem nivou, veći urod za oko 30 posto nego u prošloj godini. A 2015. ubrano je rekordnih 1.000 tona. Kako ističe, očekivanja su zasnovana i na činjenici da su podignuti i novi zasadi, te da je proizvodnja jagodičastog i bobičastog voća na ovom području u velikoj ekspanziji.

Autor: R. AGIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime