Nataša Kandić: Sad je prilika da sudski organi Srbije javno priznaju žrtve u Srebrenici

0
12

Natasa-Kandic-3-620x400Srbija – Osnivač Fonda za humanitarno pravo Srbije Nataša Kandić izjavila je da je hapšenje osumnjičenih za zločine u Srebrenici pozitivno i prilika da se u Srbiji po prvi put donese presuda i budu priznate žrtve iz Srebrenice.

Kazavši kako treba biti vrlo oprezan na optužnicu i suđenje koja treba da proistekne nakon istrage ona je navela da je svako hapšenje za ratne zločine pozitivno ako treba da doprinese razjašnjenju, posebno o velikom broju učesnika izvršenja genocida u Srebrenici.

Predstavnica inicijative organizacija civilnog društva i pojedinaca u regionu za formiranje međudržavne Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o svim žrtvama ratnih zločina i drugih teških kršenja ljudskih prava počinjenih na teritoriju bivše SFRJ, Kandić je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kazala da ovoga puta treba biti jako pažljiv i očekivati da Srbija i njeni državni organi postupe sa već utvrđenim činjenicama o tome šta je izvršeno u Kravici i brojnim drugim lokacijama.

Prema njenom mišljenju ovo je “prilika da se pravda prema žrtvama zadovolji i da nadležni sudski organi Srbije javno priznaju žrtve u Srebrenici”.

“Državni organi (Srbije) moraju da shvate da te činjenice moraju biti javno priznate i u kontekstu priznavanja žrtava genocida Srebrenice”, istakla je Nataša Kandić podsjetivši da je u Srbiji bilo jedno suđenje u vezi sa Srebrenicom i jediniciom “Škorpioni” ali da je presuda bila „politička konstatacija i sudski zaključak“ koja je naišla na veliko razočarenje porodica žrtava.

Upitana da li je Srbija današnjim hapšenjem osumnjičenih pokazala spremnost da se suoči sa prošlošću, odgovorila je da je situacija u Srbiji danas “daleko od toga što bi bilo vrlo važno za suočavanje s prošlošću”.

“Tema ratnih zločina povremeno ima vrlo uznemirujućih izjava od strane predstavnika Srbije. Povremeno se stvara velika pravna, politička i društvena konfuzija, stalno postoji jedna tenzija šta je zadatak Tužilaštva za ratne zločine. Zadatak tužilaštva je u cilju uspostavljanja i vraćanja prava. Ono mora da procesuira one koji su državljani Srbije, a koji su počinili ratne zločine kako bi sprečili da oni koji su umešani u donošenju odluka o ratnim zločinima, više ne obavljaju javne funkcije”, kazala je Kandić.

Naglasila je da u Srbiji ne treba podsticati tenziju da srbijansko tužilaštvo treba da „sudi oficirima”, komandantima armija drugih država ali da je u slučaju današnjeg hapšenja situacija drugačija jer je došlo do saradnje dvaju tužilaštava Srbije i BiH i sprovođenju uspješne akcije.

Kada je u pitanju Srbija i suočavanje s prošlošću, kako je ocjenila koordinatorka inicijative Rekom, povremeni politički događaji bacaju u sjenu sve ono što je prethodno postignuto.

“Kada jedna inicijativa bude prihvatljiva za sve predsednike u regionu onda se dogode neki izbori i sve krene ispočetka“, navela je dodajući da zbog promjena na čelu država predstoje novi pregovori jer ne postoje mehanizmi da novi predsjednik prihvati sve ono što je prethodni prihvatio.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije danas je slobode lišeno osam osoba na različitim lokacijama u Srbiji. U Tužilaštvo su rano jutros sprovedeni osumnjičeni N.M, A.G, M.B, A.D, B.M, J.P i D.P. U Novim Sadu je kasnije priveden i V.V.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je saopštilo da je donijelo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivših pripadnika Centra za obuku “Jahorina” u sastavu Specijalne brigade MUP-a Republike Srpske, zbog postojanja osnova sumnje da su u Srebrenici, na lokalitetu Kravice, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Među žrtvama je više od hiljadu civila bošnjačke nacionalnosti čiji su posmrtni ostaci identifikovani u masovnim grobnicama na više lokacija, među kojima su Glogova 1 i 2 i Ravnice.

(Izvor: Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime