Nastavljeno suđenje Ratku Mladiću iskazom Boška Kelečevića

0
28

3429663Holandija, Srebrenica – Suđenje Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka odbrane Boška Kelečevića, koji je negirao da je Vojska Republike Srpske (VRS) u proljeće 1992. godine proganjala osobe nesrpske nacionalnosti u Bosanskoj krajini.

Kelečević, bivši načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa VRS-a, posvjedočio je da su njegove jedinice vodile “otadžbinsko-odbrambeni rat”.

Nakon što mu je tužilac predočio uputstvo Glavnog štaba (GŠ) VRS-a da se bosanski Srbi “moraju boriti za odvajanje od muslimana i Hrvata i stvaranje srpske države”, Kelečević je potvrdio da to “jeste” bio cilj rata, po viđenju Glavnog štaba VRS-a.

Kelečević je tvrdio da su muslimani i Hrvati svojevoljno napustili to područje.

On je svjedočio na suđenju bivšem komandantu VRS Ratku Mladiću, kojem se sudi za progon muslimana i Hrvata koji je u nekoliko opština poprimio razmjere genocida. Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na pitanje tužioca Arthura Traldija da li je znao da je po 4.000 muslimanskih civila u dva voza bilo protjerano iz Prijedora, Kelečević je uzvratio: “Ne bih ja upotrijebio riječ protjerivanje. Oni su svojom željom htjeli da odu na druge prostore, njima je organizovan prevoz da odu.”

Svjedok je sugerisao da je prevoz organizovao “krizni štab u Prijedoru”. Potvrdio je da ga je o tom vozu obavijestio pomoćnik komandanta za civilnu zaštitu. Upitan da li je znao da je otprilike u isto vrijeme vozom transportovano i oko 4.000 muslimana iz Bosanskog Novog, Kelečević je odgovorio odrečno, objašnjavajući da je sve to širi prostor Prijedora.

Mladićev svjedok je tvrdio kako nije znao da je voz iz Bosanskog Novog bio zaustavljen u Doboju i da su svi vojno sposobni muškarci bili odvojeni, a potom vraćeni u Bosanski Novi, gdje su bili zatrobljeni.

Proboj Posavskog koridora, s ciljem spajanja zapadnih srpskih teritorija s istočnim i samom Srbijom, po Kelečeviću, bila je “odbrambena operacija”, jer je neprijatelj došao nadomak Doboja i prijetio je da “presiječe Republiku Srpsku”.

Unakrsno ispitivanje Kelečevića, tužioci bit će nastavlejno sutra, javlja BIRN.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime