Nastavljeni pozitivni trendovi rasta ekonomije BiH i u 2017. godini

0
5

Nastavljeni pozitivni trendovi rasta ekonomije BiH i u 2017. godini

U navedenom periodu ostvaren je izvoz u vrijednosti od šest milijardi i 181 milion KM, što je za 16,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine.

Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 980 miliona KM, što je za 32,9 posto više nego u istom periodu 2016. godine, pri čemu je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 77,8 posto.

Na tržište zemalja Evropske unije izvezeno je četiri milijarde i 470 miliona KM, što je za 14,4 posto više nego u istom periodu prošle godine, pri čemu pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama Evropske unije iznosi 72,1 posto.

Ukupna pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61 posto, što predstavlja povećanje od 2,7 posto u odnosu na 2016. godinu.

Nastavljen je i trend rasta industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu, a rast obima proizvodnje bio je praćen i povećanjem broja zaposlenih u realnom sektoru.

Isto tako, u sedam mjeseci 2017. godine nastavljen je trend rasta turizma u Bosni i Hercegovini, što je podstaknulo i značajan rast prihoda od turizma.

Istovremeno su napravljeni značajni pomaci u implementaciji aktivnosti na putu EU integracija, s posebnim fokusom na proces izrade odgovora na Upitnik EK koji se poslije višemjesečnih opstrukcija nalazi u optimalnoj dinamici realizacije, imajući u vidu i progres koji je ostvaren u smislu stvaranja kredibilnih pretpostavki za aktiviranje MAP-a za BiH, posebno poslije odluke Ustavnog suda BiH u vezi s lokacijom Veliki Žep na teritoriji entiteta RS.

Iskrena posvećenost daljnjem sprovođenju ekonomskih reformi i kontinuitetu procesa evropskih i NATO integracija ostaje i dalje u vrhu prioriteta rada Vijeća ministara BiH.

“Naš najvažniji cilj je da BiH čvrsto i trajno ostane na trasi dinamiziranog pristupa euroatlantskim integracijama te da kroz stručnu valorizaciju i plansku upotrebu domaćih resursa nastavimo ekonomski rast i razvoj, kontinuirano povećanje broja zaposlenih i unaprijedimo i ojačamo ambijent socijalne stabilnosti i ukupne sigurnosti Bosne i Hercegovine”, poručio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime