Nastavlja se projekt finansijske podrške: Za porodilje planirano 40.000 KM

0
0

Sarajevo – U okviru projekta dodjele jednokratne novčane pomoći za porodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu tokom prošle godine 41 porodilja iz Centra ostvarila je pravo da dobije po 300 KM, dok je za 26 porodilja izdvojen pojedinačan iznos od 500 KM, za šta je sveukupno iz ovogodišnjeg budžeta Općine Centar izdvojeno 25.300 KM.
Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, ovaj projekat koji ima za cilj poboljšanje nataliteta na području centralne gradske općine, realizuje od 2013.

– U budžetu za ovu godinu je također predviđeno 40.000 KM za ovu namjenu. Po ostvarenju prava na porodiljsku naknadu, voditelj postupka nama dostavlja rješenje na osnovu kojeg pravimo zaključak i konačne spiskove sa imenima porodilja dobitnica ove vrste jednokratnih pomoći. Samo porodilje sa troje i više djece koje ostvaruju pravo na 500 KM, na naš zahtjev, moraju dostaviti dokaz o ispunjavanju cenzusa o primanjima. Tokom prošle godine smo također za 54 porodilje za rođenje prvog djeteta uručili po 300 KM, dok je 28 porodilja za rođenje trećeg i svakog sljedećeg djeteta dobilo po 500 KM, za šta je sveukupno izdvojeno 30.200 KM, kazala je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar.

Kako je propisano pravilnikom o dodjeli ove pomoći za porodilje, pravo na jednokratnu pomoć od 300 KM imaju osobe koje nisu u radnom odnosu i koje ostvaruju pravo na dječiji dodatak, a porodilje koje rode treće i svako sljedeće dijete imaju pravo na pomoć od 500 KM ukoliko ukupni prihodi njihovog domaćinstva ne prelaze iznos prosjeka plate u FBiH za prethodnu godinu.
Oslobođenje.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime