Nastavlja se bezrazložna smjena predstavnika Vjeća roditelja učenika Porve osnovne škole u Bosanskoj Krupi

0
25

600493_475415582475085_1730047619_nBosanska Krupa – Na našu adresu redakcije portala LjutaKrajina po drugi put dolazi saopćenje za javnost u kojem se navodi kako se i dalje nastavlja bezrazložna smjena predstavnika Vjeća roditelja učenika 1. O.Š. u Bosanskoj Krupi.

Saopćenje za javnost prenosimo u cjelosti

Vjeće roditelja 1.OŠ
Bosanska Krupa
05.11.2013.godine
Saopćenje za javnost
Vjeće roditelja 1.Osnovne škole u Bosanskoj Krupi održalo je sjednicu na kojoj se raspravljalo o ponovnoj bezrazložnoj smjeni predstavnika Vjeća roditelja učenika Porve osnovne škole u Bosanskoj Krupi i imenovanju predstavnika Vjeća roditelja u privremeni Školski odbor od strane ministra obrazovanja Unsko sanskog kantona Darija Jurića, bez saglasnosti Vijeća roditelja.

Pošto je na isti način smjenjen i predstavnik lokalne zajednice kojeg je imenovao općinski načelnik, da prisustvuje ovoj sjednici bio je pozvan i načelnik općine Bosanska Krupa Armin Halitović . Sjednicom je predsjedavao predsjednik vijeća roditelja Prve osnovne škole Zaharije Mesić koji je i jedan od bezrazložno smjenjenih članova Školskog odbora Prve osnovne škole. On je obrazložio da su smjenjeni svi članovi Školskog odbora i da je do sada tumačeno da zakon ne dozvoljava da smjenjeni članovi mogu ponovo biti birani u Školski odbor ali ovaj put to nije vrijedilo za sve članove jer su dva člana i to jedan iz reda osnivača i jedan iz reda uposlenika imenovani u privremeni Školski odbor dok su na mjesta koja pripadaju lokalnoj zajednici, Vjeću roditelja i još jednom predstavniku Vijeća uposlenika imenovani članovi za koje uopšte nije tražena saglasnost .

Posebno indikativno ovom prilikom je što je akt o razrješenju Školskog odbora došao sa fax aparat i broja doo“Pištaljanka“ iz Pištalina. Prvi se prisutnim obratio načelnik općine Armin Halitović koji je izrazio svoje nezadovoljstvo što se već nekoliko puta u ovoj školi imenuju i razrješavaju Školski odbori bez ikakvog obrazloženja i bez konsultacija sa onima koji su po zakonskoj proceduri predložili članove Školskog odbora. Rekao je da je općina Bosanka Krupa omogućila ulaganje preko 300.000 maraka u objekte Prve osnovne škole mada joj to nije bila zakonska obaveza .

Općina se uvijek vodila sa interesom djece i zbog toga nije čekala da se nadležno ministarstvo sjeti da bi i u ovoj školi trebalo nešto uraditi . U menadžmentu je općina uvijek imala izvrsnog partnera i nikad nije bilo nikakvih problema ali ubuduće ukoliko se ne bude uvažavalo mišljenje općinskog načelnika koji predlaže člana Školskog odbora ispred lokalne zajednice i ukoliko se taj član bez ikakvog obrazloženja bude smjenjivao, općinski načelnik više neće htjeti predlagati tog člana a novih ulaganja u ovu školu dok se situacija ne stabilizuje i bude odražavala većinski stav legalno izabranih članova lokalne zajednice, vjeća roditelja, vjeća uposlenika i osnivača, neće biti.

Ovakav stav jednoglasno su podržali predstavnici vijeća roditelja i donijeli zaključak da uz asistenciju načelnika općine hitno se organizuje sastanak sa resornim ministrom u Vladi USK od kog će se tražiti pojašnjenje zbog čega nisu bili podobni članovi Školskog odbora imenovanog od strane Vjeća roditelja , lokalne zajednice i Vjeća uposlenika ove škole. Zavisno od dobijenih odgovora vjeće roditelja će zauzeti stav da li će ići u radikalnije poteze ili će ispoštovati volju ministra.

Na ovoj sjednici Vjeća roditelja Prve osnovne škole k znanju je primljen prigovor jednog od uposlenika Prve osnovne škole koji je imao zamjerke na Saopćenje za javnost Vjeća roditelja Prve osnovne škole a roditelji iz jednog odjeljenja trećeg razreda koji imaju primjedbu na promjenu predavača razredne nastave u toku školske godine zaključkom Vijeća roditelja upućeni su da ovaj slučaj pokušaju rješiti putem resornog ministra jer u svakom slučaju prednost za rad u centralnoj školi ima stalno zaposleni radnik u odnosu na privremeno angažovanog nastavnika. Nova sjednica Vjeća roditelja Prve Osnovne škole Bosanska Krupa održat će se odmah po završetku razgovora sa ministrom obrazovanja Unsko sanskog kantona.

O prvom upućenom saopćenju od 13 Oktobra ove školske ustanove može te pročitati ili se podsjetiti na našoj stranici portala kojeg smo objavili pod nazivom:

Šta se to dešava u Prvoj osnovnoj školi u Bosanskoj Krupi

(ljutakrajina)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime