Nastavak projekta “Sve Bošnjake treba istrijebiti”

1
23

1465325_10201833040365972_1244672104_n-300x220Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte! I sjetite se Allahove milosti prema vama kada ste bili jedni drugima neprijatelji, pa je On složio srca vaša i vi ste postali, milošću Njegovom, braća; i bili ste na ivici vatrene jame, pa vas je On nje spasio. Tako vam Allah objašnjava Svoje dokaze, da biste na Pravom putu istrajali“. (Sura Al‘ Imran).

Autor: Dipl. iur. Armin Čusto

Suočeni krvavom historijom u kojoj smo preživjeli jedanaest valova genocida bošnjački narod se našao pred zidom fizičkog i intelektualnog uništenja. Kao većinski narod u Bosni i Hercegovini, Bošnjaci su bili konstantno izloženi raznim vrstama napada kao i segmentima nametanja određenih vrijednosti koje nikad nisu bile u habitusu bošnjačkog naroda. Prvenstveno se to odnosi na negiranje nacionalnog identiteta Bošnjaka koji u vrijeme bivše nam zajedničke države Jugoslavije nisu imali pravo nazivati se Bošnjacima, a svaki vid ujedinjavanja Bošnjaka nailazio je na krvav obračun tadašnje države koja je to normirala kao bošnjački separatizam i ekstremizam i koja jednom narodu nije dala pravo na nacionalni identitet, odnosno taj isti narod se morao izjašnjavati kao “ostali”.

Kako je jedan od osnovnih uvjeta za opstanak jednog naroda postojanje nacionalnih institucija, bošnjački narod je jedini narod koji nije imao svoje institucije za razliku od srpskog naroda koji je imao Srpsku akademiju nauka i umjetnosti ili hrvatski narod kroz Hrvatsku akademiju nauka i umjetnosti. Posljedica toga bilo je intelektualno uništavanje Bošnjaka koji nisu imali pravo da izučavaju svoju historiju, nisu imali pravo javno objavljivati naučne radove, a ono najgore što se moglo desiti jeste nemogućnost objavljivanja naučnih radova koji su se bavili temom genocida. Tadašnja naučna literatura ni u jednom svom naslovu nije se bavila genocidom nad Bošnjacima, a posljedica toga jeste da je bošnjački narod bio uskraćen za tako važnu stvar, budući da većina tadašnjih Bošnjaka nije znala za genocide uz Foči, Višegradu, Sjenici, i ostalim područjima gdje su Bošnjaci živjeli.

Tek raspadom Jugoslavije i krvavom agresijom na Bosnu i Hercegovinu jasno se moglo zaključiti zbog čega Bošnjaci nisu imali pravo na nacionalni identitet te zbog čega se javno nije moglo govoriti o genocidu. Genocid koji se desio u Bosni i Hercegovini napravljen je po istoj matrici kao genocid za vrijeme Prvog svjetskog rata, i genocid za vrijeme Drugog svjetskog rata, isti autor, isti nož, isti projekat “Sve Bošnjake treba istrijebiti”. Bošnjački narod je bio malo zatečen, iznenađen kako to da se u Bosni i Hercegovini dogodi agresija, kako da se dogodi genocid kad smo svi živjeli u zajedničkoj državi, kad smo smo svi živjeli u bratstvu  i jedinstvu. Genocid je isključivo posljedica vječnog neprijateljstva neprijatelja prema Bošnjacima, a Bošnjacima su godinama nametali sistem u kojem će zaboraviti svoj identitet, svoju vjeru, kulturu, te u kojem neće znati šta se desilo sa Bošnjakom u Prvom i  Drugom svjetskom ratu.

download (1)Stoga dugoročno rješenje za Bošnjake jeste intelektualno uzdizanje u kojima ćemo školovati mlade ljude koji će iznijeti borbu Bošnjaka za njegov ekonomski, socijalni, intelektualni opstanak. Ne smijemo više prepustiti dušu neprijatelju koji će nam nametati sistem vrijednosti kao prihvatljiv način življenja u kojem će Bošnjak zaboraviti šta je, koja mu je vjera, kultura, nacionalni identitet.

Hvala Uzvišenome Bogu Bošnjaci i sada imaju svoje nacionalne instittucije. Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Bošnjačka nacionalna fondacija su generacijski projekat, projekat zaštite Bošnjaka od neprijateljskog djelovanja, a istovremeno institucije iz kojih će  izlaziti naučni radovi odnosno pravci djelovanja Bošnjaka uz oživljavanje bošnjačke nacionalne svijesti uz obavezu da svaki Bošnjak mora stati iza drugog Bošnjaka.

Zahvalnost i  poštovanje prema našim šehidima daje nam obavezu da gradimo sistem za bolju budućnost naše djece, unučadi i cjelokupnog bošnjačkog naroda na Balkanu, u Evropi i svijetu. Bošnjački nacionalni identitet, bošnjačka demografija, kultura, vjera, genocid su crta ispod koje se ne smije prelaziti.

(Svjetski bošnjački kongres)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime