Nastavak podrške promociji učenja hifza Časnog Kur`ana u BiH

0
14

fb1

Sarajevo – U utorak 05. januara 2016. godine u Upravi za vjerske poslove Rijaseta direktor mr. Nusret Abdibegović i Ibrahim Ahmetagić, šef Odjela za posebne vjerske programe su organizovali svečani prijem za Šahina Kerlu, direktora Fonda Bošnjaci i Džemala Musliha, i direktora Fondacije „Hifz Časnog Kur’ana. Tokom ovog susreta bilo je riječi o dosadašnjoj saradnji te zajednički realiziranim projektima. Direktor Uprave mr. Abdibegović je izrazio zahvalnost na dosadašnjoj dobroj saradnji i podršci koju ove fondacije pružaju projektima Uprave za vjerske poslove. Direktori g. Kerla i g. Mosleh izrazili su spremnost za nastavak saradnje sa Upravom za vjerske poslove i u 2016. godini.

Na sastanku je razgovarano i o pripremama za naredna takmičenja učača Kur`ana i istaknuta je potreba za obezbjeđivanjem adekvatnijeg prostora za organizaciju i polaganje hifza u Sarajevu. Također naglašena je i potreba za izradom jedinstvenog protokola programa o hafiskoj dovi.

Inače, Fond Bošnjaci, čiji osnivač je rahmetli predsjednik Alija Izetbegović, prema potpisanom Protokolu o saradnji pruža pomoć posebno nadrenim učenicima, studentima i hafizima i u skladu s tim protokolom ovaj Fond je samo u 2015. godini finansijski pomogao čak 30 hafiza.

Fondacija „Hifz Časnog Kur`ana“ pomaže sekcije hifza časnog Kur’ana u našoj domovini te financijski podržava takmičenje učača Kur`ana u BiH. Direktor ove fondacije g. Džemal Mosleh je izrazio spremnost Fondacije za nastavak finansiranja takmičenja učača Kur`ana i u narednom periodu kao i financiranje takmičenja hafiza Kur`ana na nivou Balkana. Tokom 2015. godine ova fondacija je financijski podržala 30 hafiza Kur`ana iz Bosne i Hercegovine. Iz Uprave za vjerske poslove istaknuto je da je planirano da se sa ovom fondacijom, koja je dio Svjetske organizacije za hifz iz Džedde, sklopi i poseban Protokol o saradnji.

(islamskazajednica.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime